اثر سه رقم کدوی تجاری «ایس»، «شینتوزا» و «شینتوهونگتو» به عنوان پایه، بر زنده مانی و رشد اولیه گیاهچه های خربزه رقم «خاتونی» و طالبی رقم «سمسوری» در شرایط گلخانه ای در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد تحقیق قرار گرفت. همه پایه ها سازگاری و گیرایی بالایی (بیش از %97) نسبت به پیوند خربزه و طالبی از خود نشان دادند. فعالیت ریشه (غلظت فورمازان سنتز شده در گرم ماده خشک در ساعت) گیاهان پایه 3-2 برابر پیوندک ها بود. همچنین تعداد دستجات آوندی پایه ها به جز در مورد رقم «شینتوزا» بیشتر از پیوندک ها بود. صفات فعالیت ریشه، طول ساقه اصلی، قطر ساقه پایه، محتوای کلروفیل برگ و وزن تر اندام های هوایی در سطح %1 و صفات قطر ساقه پیوندک، تعداد برگ، سطح برگ و وزن تر ریشه در سطح %5 معنی دار شدند. اثر تیمارها روی وزن خشک اندام های هوایی و ریشه معنی دار نبود. در اکثر صفات رشد، گیاهان پیوندی برتر از غیرپیوندی بودند. در بین گیاهان پیوندی، اثر پایه ها روی صفات رشد مورد ارزیابی، بسیار نزدیک به هم و مشابه بود، لذا می توان همه پایه های مورد آزمایش در این تحقیق را سازگار با پیوند خربزه و طالبی ایرانی پیشنهاد نمود.