از مهمترین اهداف اصلاح برنج به دست آوردن ارقام جدید با عملکرد بالا، کیفیت بهتر و مقاوم در برابر تنش های زیستی و غیرزیستی به کمک مهندسی ژنتیک است. در این آزمایش، اثر غلظت های مختلف تنظیم کننده های رشد گیاهی (Kin، 2, 4-D، NAA) و پرولین (200، 400 و600 میلی گرم در لیتر) در کالوس زایی چند رقم زراعی (شامل موسی طارم، نعمت، دم سرخ، غریب، علی کاظمی و درفک) و همچنین اثر سویه های آگروباکتریوم تومه فاشینز LBA4404)، EHA105، AGL-1) و غلظت باکتری (1 و 6/0، 2/0 OD600=) در تراریزش رقم برگزیده مورد مطالعه قرار گرفت و نتایج حاصل در قالب آزمایشات فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی، تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین تنظیم کننده های رشد و ژنوتیپ در پاسخ به کالوس زایی اختلاف معنی داری وجود داشت. بیشتر ارقام در بیشتر ترکیبات هورمونی درصد کالوس زایی بالای 80% را داشتند. دربین ارقام مورد مطالعه، رقم حسن سرایی بیشترین میزان رشد کالوس (49/0 گرم) را در محیط کشت حاوی 2 mg/l 2, 4-D داشت و ارقام غریب و دم سرخ نیز بیشترین وزن کالوس (بالای4/0 گرم) را در محیط دارای 2 mg/l 2, 4-D و 2 mg/l NAA تولید کردند. استفاده از اسیدآمینه پرولین میزان رشد کالوس ها را در مقایسه با شاهد کاهش داد و با افزایش میزان پرولین، رشد کالوس کاهش بیشتری داشت. کمترین میزان وزن کالوس های برنج (138/0 گرم) در محیط کشت دارای mg/l 600 پرولین مشاهده شد. در میان سه سویه بکار گرفته شده در تراریزش برنج، کالوس های تراریخته تنها با استفاده از سویهEHA105 بدست آمدند. هر چند اختلاف معنی داری را بین غلظت های مختلف آگروباکتریوم در تراریزش برنج مشاهده نشد، ولی باکتری در غلظت 1 OD600= کالوس های تراریخته بیشتری را تولید کرد. باتوجه به نتایج به دست آمده رقم دم سرخ قابلیت کالوس زایی بیشتری را در محیط دارای 2, 4-D داشته و می توان از آن در انتقال ژن با اهداف مختلف استفاده نمود.