زمینه با توجه به اهمیت گونه های جنس Stachys در ایران و اثرات بیولوژیک مهم آن، در این مطالعه سه گونه مختلف آن شامل Stachys benthamiana Boiss، St. aucheri Benth و St. inflata Benth از نواحی مختلف ایران جمع آوری گردیدند و عصاره های متانولی، متانول 80 درصد و دی کلرومتانی جهت ارزیابی میزان فعالیت بازدارندگی رادیکال های آزاد، محتوای تام فنولی و مهار آنزیم تیروزیناز مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها فعالیت آنتی اکسیدانتی با استفاده از آزمون بازداری رادیکال آزاد با استفاده از معرف 2 و 2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH)، مقدار تام فنول با روش رنگ سنجی فولین سیو کالتو و اثر مهاری عصاره ها بر آنزیم تیروزیناز مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها بررسی محتوای فنولی این عصاره ها بیانگر محتوای بالای ترکیبات فنولی (میلی گرم اکی والان گالیک اسید/ 1 گرم گیاه خشک) به ترتیب کاهش در عصاره متانول 80 درصد (7/139-5/98) عصاره متانولی (7/54-8/36) و در عصاره دی کلرومتانی (9/44-9/17) می باشد. به علاوه قدرت فعالیت آنتی اکسیدانی با میزان محتوای تام فنولی در ارتباط مستقیم می باشد و عصاره های متانول 80 درصد ببیشترین محتوای فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانت را دارا می باشند. بررسی فعالیت مهاری آنزیم تیروزیناز نشان دهنده قدرت مهاری قابل توجه عصاره های دی کلرومتانی گونه St. inflata می باشد (IC50 معادل 6/0± 4/5 میکرو مولار است). نتیجه گیری با توجه به مطالعات پیشین فعالیت مهاری آنزیم تیروزیناز این گیاهان عمدتا به واسطه حضور ترکیبات کمتر قطبی می باشند و احتمالا این ترکیبات با میزان بیشتری در عصاره دی کلرومتانی St. inflatai نسبت به دو گونه دیگر، یافت می شود.