زمینه و هدف: آلزایمر، بیماری تحلیل عصبی همراه با اختلال رفتاری است. هدف از این مطالعه تعیین اثرات ضد اضطرابی و آنتی اکسیدانی عصاره سماق و نانوفیتوزوم آن در موش های صحرایی مدل بیماری آلزایمری القاء شده با استرپتوزوتوسین است. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی 35 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در پنج گروه کنترل، کنترل مثبت، گروه آلزایمری و گروه های آلزایمری دریافت کننده عصاره سماق و نانوفیتوزوم سماق تقسیم شدند. مدل آلزایمر با تزریق درون بطنی-مغزی استرپتوزوتوسین با غلظت 3 میلی گرم بر کیلوگرم القاء شد. رفتارهای شبه اضطرابی21 روز بعد از گاواژ با استفاده از تست ماز بعلاوه مرتفع ارزیابی شدند. در ادامه، فعالیت آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و هم چنین سطح مالون دی آلدهید در ناحیه قشر مغز اندازه گیری شد. برای تحلیل آماری از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون درون گروهی Tukey استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که استرپتوزوتوسین سبب افزایش رفتارهای شبه اضطرابی (001/0=p)، سطح مالون دی آلدهید (017/0=p) و کاهش فعالیت کاتالاز و سوپراکسیددیسموتاز قشر مغز در گروه آلزایمری می شود (001/0