زمینه و هدف: رویش موهای ناخواسته یکی از مشکلاتی است که از مدت ها قبل به علت حساسیت بیماران تحقیق های بسیاری را به خود اختصاص داده است. از این جهت روش های مختلفی به منظور برداشت این موها ارایه شده است. با توجه به این که لیزر یکی از جدیدترین روش های برداشت موهای ناخواسته است، در این مطالعه بر آن شدیم اثربخشی و عوارض آن را در بیماران ایرانی بررسی کنیم.
روش اجرا: مطالعه روی 58 نفر از متقاضیان برداشت موهای ناخواسته و مراجعه کننده به مرکز لیزر درمانی بیمارستان شهید بهشتی اصفهان صورت گرفت. در اولین جلسه، تست لیزر دیود با انرژی 42 تا 61 ژول بر سانتی متر مربع به اجرا درآمد و در صورت نبود واکنش شدید پوستی، چهار جلسه لیزرتراپی با فواصل 1 الی 1.5 ماه وسیله لیزر دیود با طول موج 810 نانومتر، spot size برابر 5 میلی متر و مدت پالس برابر 200 هزارم ثانیه صورت گرفت. معیار مورد استفاده جهت تعیین میزان اثربخشی لیزر دیود، مقایسه تعداد موها در واحد سطح و نیز عکس های گرفته شده قبل و یک ماه پس از پایان دوره درمان بود. بیماران مزبور تا چهار ماه پس از آخرین جلسه درمانی تحت مراقبت و پی گیری قرار گرفتند.
یافته ها: جمعا 58 بیمار از بانوان مراجعه کننده به مرکز لیزر درمانی، با متوسط سن 30 سال و تیپ های پوستی II, III, IV )تقسیم بندی (Fitzpatrick و رنگ موی غالبا سیاه در محل درمان، تحت مداوا قرار گرفتند. در این بررسی میزان اثربخشی لیزر دیود در از بین بردن موهای ناخواسته 64% بوده است. بهترین پاسخ به درمان در تیپ پوستی IV (70.4%) مشاهده شد. شایع ترین عارضه (34.5%) اریتم گذرای چند ساعته بلافاصله بعد از لیزر درمانی بود. در این بررسی بین میزان انرژی و میزان اثربخشی لیزر دیود در درمان موهای ناخواسته رابطه آماری معنی داری معکوس و (P<0.05 و r=-0.29) وجود داشت، ولی این رابطه، بین سن بیماران و میزان اثربخشی، مستقیم و معنی دار (P<0.05 و r=0.42) بود.
نتیجه گیری: لیزر دیود با طول موج 800 نانومتر در برداشت موهای ناخواسته روش موثری است و عوارض محدودی دارد. با توجه به تاثیر سن و میزان انرژی دستگاه بر میزان اثربخشی لیزر دیود در درمان موهای ناخواسته به نظر می رسد این دو عامل باید مورد توجه بیش تری قرار گیرند.