زمینه و هدف: گیاه زنیان یکی از گونه های دارویی است که دارای خواص درمانی زیادی از جمله ضدنفخ، ضدتهوع، خلط آور و تسکین دردهای روماتیسمی می باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی ترکیبات تشکیل دهنده و خواص آنتی اکسیدانی اسانس بذر این گیاه بوده است.مواد و روش ها: در مطالعه ای آزمایشگاهی، اسانس بذرها با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج و با استفاده از روش های کروماتوگرافی گازی (Gas Chromatography) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (Gas Chromatography- Mass Spectrometry) اجزای تشکیل دهنده آن تفکیک و شناسایی شد. خواص آنتی اکسیدان اسانس از طریق روش تخریب رادیکال های آزادDPPH (2, 2- diphenyl-1-picrylhydrazyl) تعیین و مقدار کل ترکیبات فنولی موجود در اسانس با روش Follin-Ciocalteu مشخص گردید. روش های آماری تجزیه واریانس و مقایسه میانگین به روش دانکن مورد استفاده قرار گرفتند.یافته ها: بیشترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس بذر زنیان بومی استان یزد، تیمول (64.9%) و گاماترپنین (11.1%) می باشد. در این تحقیق، فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس زنیان بومی استان یزد میزان 0.711 IC50 میکروگرم بر میلی لیتر و میزان ترکیبات فنولی 162.62 میلی گرم گالیک اسید بر گرم تشخیص داده شد.نتیجه گیری: پتانسیل بی نظیر زنیان بومی استان یزد به عنوان یکی از ناشناخته ترین گیاهان دارویی کشورمان، در کاربردهای طب سنتی، دارو های نوین و صنایع می تواند چشم انداز روشنی در آینده این گیاه ایجاد کند و تجارت، کشت و کار و در نتیجه فرآوری صنعتی- دارویی آن را افزایش دهد.