زمینه و هدف: نان غذای اصلی مردم ایران است. مصرف نان 70 درصد پروتئین و 20 درصد کالری مورد نیاز بدن را تامین می نماید. مقدار روی خاک های کشاورزی ایران کمتر از 0.7 میلی گرم در کیلوگرم می باشد در حالیکه مقدار استاندارد روی در خاک بیش از یک میلی گرم در کیلوگرم می باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی اثر غنی سازی خاک با ترکیبات روی در سطح سرمی روی جامعه طراحی و اجرا گردید.روش بررسی: در مرحله اول خاک کشاورزی با مقادیر 15 کیلوگرم در هکتار سکسوترین آهن، 40 کیلوگرم در هکتار سولفات منگنز و 50 کیلوگرم در هکتار سولفات روی غنی سازی گردید. مقدار روی آرد مصرفی جامعه تخت مداخله در قبل و در حین مطالعه با روش اکسیداسیون خشک بوسیله دستگاه جذب اتمی مورد اندازه گیری قرار گرفت. جمعیت روستایی به تعداد 1795 نفر از شهرستان ارومیه ایران انتخاب و با ایجاد آمادگی مورد مداخله قرار گرفتند. از یک دهم جمعیت قبل و بعد از مداخله نمونه خون تهیه و سرم خون جدا شد. و مقدار روی با استفاده از کیت Randox کشور انگلستان بوسیله دستگاه اتوآنالیز و Hitadin 704 اندازه گیری شد. روش مطالعه کارآزمایی صحرایی و داده های حاصل از مطالعه با محاسبه میانگین، انحراف معیار و فاصله اطمینان 95 درصد برای گروه های سنی و جنسی و کل جامعه مورد مطالعه قبل و بعد از مداخله مقایسه گردید.یافته: میانگین روی سرم خون قبل و بعد از مداخله به ترتیب 80.05 و 109.73 میکروگرم در دسی لیتر خون با فاصله اطمینانCI=(74.50 , 85.59) و CI=(102.58 ,116.89)بوده و با P<0.0001 اختلاف بین دو میانگین معنی دار مشاهده گردید. میانگین روی سرم در زنان و مردان قبل از مداخله 75.23 و 87.92 و P=0.028 با اختلاف میانگین بین دو گروه معنی دار بود. میانگین روی سرم بعد از مداخله در زنان و مردان به ترتیب 103.39 و 108.66 وبا P=0.818 اختلافی بین میانگین سطح سرمی روی مشاهده نگردید. اختلاف میانگین سطح سرم برای زنان و مردان قبل و بعد از مداخله به ترتیب با P<0.0001 و P<0.001 معنی دار بود.نتیجه گیری: استفاده از ترکیبات روی به عنوان غنی سازی خاک منجر به بهبود استانداردهای روی محصول گندم شده و استفاده مستمر شش ماهه جامعه از آرد گندم غنی شده باعث افزایش سطح سرمی روی در تمام گروه های سنی و جنسی جامعه گردید.