لیزوزیم سفیده تخم مرغ با اثر بر روی پپتیدوگلیکن دیواره سلولی باکتریهای گرم مثبت و برخی از باکتریهای گرم منفی موجب لیزه شدن این باکتریها می شود. در این تحقیق اثر این آنزیم بر سالمونلاتیفی موریم در شرایط آزمایشگاهی بررسی گردید. بدین منظور سالمونلاتیفی موریم فاژ تایپ 49 در شرایط رشد در محیط های کشت باکتریایی جامد و مایع و در شرایط توقف رشد در آب مقطر و محلول بافر فسفات (PBS) و در pH های مختلف با غلظت های متفاوت لیزوزیم سفیده تخم مرغ آنکوبه گردید. جهت مقایسه میکروکوکوس لیزودیکتیکوس که حساس ترین باکتری به این آنزیم است، به عنوان شاهد انتخاب گردید. میزان مهار رشد و خاصیت لیزه کنندگی باکتریها در حضور لیزوزیم با استفاده از روش کدورت سنجی، مشاهده با میکروسکوپ نوری و الکترونی مقایسه شد. اگر چه لیزوزیم با غلظت 1000/1 در شرایط توقف رشد توانست به طور معنی داری(0.05 (P< تعداد باکتری زنده سالمونلا را کاهش دهد اما در شرایط رشد قادر به مهار رشد آن نبود. با این وجود تغییرات مورفولوژیکی سالمونلا شامل از دست دادن شکل طبیعی ظاهری، تورم سلولی، تکه تکه شدن دیواره سلولی و قطعه قطعه شدن باکتری مشاهده شد. غلظت 500/1 لیزوزیم نیز در pH=3 اثر معنی داری بر لیزه شدن باکتری سالمونلاتیفی موریم فاژ تایپ 49 و یک جدایه دیگر این سروتیپ در شرایط توقف رشد در آب مقطر داشت. این آنزیم در تمامی شرایط مورد مطالعه بر باکتری میکروکوکوس لیزودکتیکوس اثر لیزه کنندگی داشت. این تحقیق نشان داد با وجودی که سالمونلاتیفی موریم یک باکتری گرم منفی است در شرایط توقف رشد به لیزوزیم سفیده تخم مرغ حساس است و در شرایط رشد هم در مواجهه با این آنزیم درجاتی از تغییرات ساختاری در آن به وجود می آید.