مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

559
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

537
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تبیین الگویی برای بررسی خودکفایی حوزه های غذایی (مطالعه موردی: استان تهران)

صفحات

 صفحه شروع 27 | صفحه پایان 42

چکیده

 سابقه و هدف: بومی سازی سیستم غذایی به دلیل هایی هم چون فواید اکولوژیک, مزیت های اقتصادی و ملاحظات اجتماعی در مسیر کشاورزی پایدار قرار گرفته است. ولی پرسش این است که غذا تا چه اندازه و محدوده ای می تواند به صورت بومی تولید شود. بمنظور پاسخ به این پرسش, مفهوم حوزه غذایی راهگشا است. این مفهوم چارچوبی را برای تحلیل میزان تولید غذای بومی در هر مقیاس مشخص فراهم می کند. حوزه غذایی, زمینی است که می تواند همه یا بخشی از نیاز های غذایی یک جمعیت را در یک محدوده جغرافیایی تأمین کند. در کشور ما تا کنون مطالعه ای در مورد بررسی حوزه های غذایی انجام نشده است, از این روی, این پژوهش پیشنهاد دهنده الگویی برای بررسی حوزه های غذایی است. این پژوهش با رویکرد حرکت در راستای سیستم غذایی پایدار, ضمن شناساندن مفهوم حوزه غذایی, وضعیت تولید و مصرف غذا در حوزه غذایی استان تهران و ظرفیت این استان در تأمین نیاز های غذایی خویش را بررسی کرده است. مواد و روش ها: این تحقیق در استان تهران انجام شد. برای محاسبه میزان غذای تولیدی زمین های منطقه مورد مطالعه و میزان نیاز غذایی جمعیت مربوطه و مقایسه آن ها با یکدیگر از واحدی یکسان به نام «معادل گیاهی» استفاده گردید. تولید هر معادل گیاهی در هر منطقه از طریق ضرب سطح زیر کشت محصول در عملکرد محصول محاسبه شد. میزان نیاز به هر معادل گیاهی در هر منطقه نیز از ضرب جمعیت آن منطقه در وزن معادل گیاهی مورد نیاز یک فرد در یک سال برآورد شد. سپس با فرمول های مربوط به خودکفایی, محاسبه گردید که تولید موجود, چند درصد از نیاز های جمعیت مربوطه را تأمین می کند. برای محاسبه خودکفایی از مفهومی به نام تولید آستانه استفاده شد, محاسبه تولید آستانه به کمک برنامه نویسی و کد نویسی شرطی با نرم افزار متلب انجام گردید. برای انجام پژوهش, نرم افزار های اکسل, متلب و جی آی اس مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج و بحث: تبیین الگویی بمنظور بررسی حوزه غذایی با توجه به چالش افزایش جمعیت استان تهران و تأمین امنیت غذایی این استان از مهم ترین دستاور های تحقیق حاضر بوده است. در پژوهش حاضر که در مقیاس استانی صورت گرفته است, میزان خودکفایی در تأمین سبد غذایی مطلوب برای جمعیت استان تهران 22 درصد و بیشترین و کمترین میزان خودکفایی در تأمین سبد غذایی مطلوب برای جمعیت هر شهرستان به ترتیب در شهرستان پیشوا و شهرستان تهران برآورد شده است. میزان نیاز تأمین شده یا خودکفایی در تأمین سبد غذایی مطلوب در استان تهران در محصول های معادل سبد غذایی مطلوب به-ترتیب از بیشترین در ذرت علوفه ای با 100 درصد خودکفایی, سبزی و صیفی 79, میوه 56, کاه جو 53, کاه گندم 45, دانه جو 16, سبوس گندم 8, دانه گندم 5, نباتات علوفه ای به جز ذرت 4, کنجاله کلزا 1/0, دانه کلزا 06/0 و در حبوبات, شلتوک, ریشه و تفاله خشک و ملاس چغندرقند, دانه ذرت و کنجاله سویا عدم خودکفایی و وابستگی کامل یعنی صفر درصد برآورد شده است. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش بیان داشت که پتانسیل واقعی استان تهران در تأمین سبد غذایی مطلوب برای جمعیت استان تهران 22 درصد است. هرچند بومی سازی مزیت هایی دارد, به نظر می رسد با توجه به مساحت کم و جمعیت بیش از ظرفیت استان تهران و مسئله های محیط زیستی پیش رو (کمبود آب و فرسایش خاک), باید مرز های حوزه غذایی استان تهران گسترده تر و شعاع حوزه غذایی افزایش یابد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    اکبرپور، مریم، ویسی، هادی، مهدوی دامغانی، عبدالمجید، و نظری، محمدرضا. (1398). تبیین الگویی برای بررسی خودکفایی حوزه های غذایی (مطالعه موردی: استان تهران). علوم محیطی، 17(4 )، 27-42. SID. https://sid.ir/paper/117602/fa

    Vancouver: کپی

    اکبرپور مریم، ویسی هادی، مهدوی دامغانی عبدالمجید، نظری محمدرضا. تبیین الگویی برای بررسی خودکفایی حوزه های غذایی (مطالعه موردی: استان تهران). علوم محیطی[Internet]. 1398؛17(4 ):27-42. Available from: https://sid.ir/paper/117602/fa

    IEEE: کپی

    مریم اکبرپور، هادی ویسی، عبدالمجید مهدوی دامغانی، و محمدرضا نظری، “تبیین الگویی برای بررسی خودکفایی حوزه های غذایی (مطالعه موردی: استان تهران)،” علوم محیطی، vol. 17، no. 4 ، pp. 27–42، 1398، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/117602/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button