مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

623
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

543
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تاثیر بذر و پیش تیمار آن بر عملکرد و صفات دو رقم پیاز خوراکی (.Allium cepa L)

صفحات

 صفحه شروع 75 | صفحه پایان 96

چکیده

 سابقه و هدف: پیاز خوراکی با نام علمی (.Allium cepa L) گیاهی است دو ساله که در سال اول رشد رویشی و در سال دوم رشد زایشی دارد. یکی از روش های ساده ای که قدرت و استقرار گیاهچه ها را در مزارع بهبود می بخشد پرایمینگ بذر است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ و اندازه بذر بر عملکرد زیست توده, صفات رویشی و فنولوژی ژنوتیپ های پیاز خوراکی انجام شد.مواد و روش ها: به منظور ارزیابی تاثیر پرایمینگ و اندازه بذر بر عملکرد بیولوژیکی و صفات رویشی و فنولوژی ژنوتیپهای پیاز خوراکی این پژوهش در دو سال زراعی (1391 و 1392) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل پرایمینگ در چهار سطح (هیدرو پرایمینگ با آب مقطر اسموپرایمینگ با نیترات پتاسیم, پرایمینگ با استفاده از ماده فولامین و شاهد) اندازه بذر در سه سطح (ریز, متوسط و درشت) و ارقام در دو سطح (قرمزآذرشهر و زرقان) بود.ویژگی های عملکرد بیولوژیک, تعداد, طول, سطح و شاخص سطح برگ, نسبت سوخ دهی, نسبت برگ, درصد بولتینگ, شمار روز تا سوخ دهی, رسیدگی فیزیولوژیکی و برداشت مورد بررسی قرار گرفت.یافته ها: نتایج نشان داد که اثر پیش تیمار و اندازه بذر از نظر تمام ویژگی های مورد بررسی از لحاظ آماری تفاوت معنی دار نشان داد. پرایمینگ بذر موجب بهبود عملکرد بیولوژیکی و صفات رویشی و فنولوژی گردید به طوری که بیشترین عملکرد بیولوژیکی, سطح برگ, شاخص سطح برگ و شاخص سوخ دهی به ترتیب 105.98 تن در هکتار 123.77 سانتی مترمربع, 8.25 و 4.99 به پرایمینگ با فولامین تعلق داشت و کمترین آنها از تیمار شاهد به دست آمد. همچنین مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین عملکرد بیولوژیکی, سطح برگ, شاخص سطح برگ و شاخص سوخ دهی به ترتیب 100.33 تن در هکتار 119.38 سانتی مترمربع, 7.96 و 4.98 از بذرهای درشت و کمترین آنها از بذر ریز به دست آمد. اثر سودمند پرایمینگ و بذر درشت بر عملکرد بیولوژیکی و صفات رویشی و فنولوژی به سبز شدن و استقرار سریع گیاهچه ها و در نهایت استفاده بهتر از نور, رطوبت خاک و عناصر غذایی به وسیله گیاهان حاصل از بذرهای درشت و بذرهای پرایمینگ شده نسبت داده شد. لذا جهت کشت پیاز استفاده ازبذرهای درشت و پرایمینگ با اسید آمینه فولامین در شرایط مشابه آزمایش قابل توصیه است.نتیجه گیری: بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش پرایمینگ بذر باعث بهبود عملکرد بیولوژیکی و صفات رویشی و فنولوژی گردید. تیمار بذر با استفاده از اسید آمینه فولامین 2 درصد نسبت به سایر روش های پیش تیمار و اندازه درشت نسبت به سایر اندازه های بذر باعث بهبود ویژگی های مورد بررسی گردید. بیشترین عملکرد بیولوژیکی, سطح و شاخص سطح برگ و شاخص سوخ دهی ازبذرهای درشت و پرایمینگ با ماده فلامین به دست آمد. بنابر این اهمیت پرایمینگ و درجه بندی بذر در این مطالعه آشکار شد, به طوری که برای تضمین عملکرد بیولوژیکی و بهبود صفات رویشی و فنولوژی در پیاز بهتر است ازبذرهای درشت و پرایمینگ با ماده فولامین (2 درصد) استفاده شود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button