مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,651
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

754
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

عوامل موثر بر بیابان زایی و شوری آب در حوزه آبریز شوقان

صفحات

 صفحه شروع 85 | صفحه پایان 96

چکیده

 حوزه آبریز شوقان یکی از زیرحوزه های کویر مرکزی در استان خراسان شمالی می باشد که گستره وسیعی از مساحت آن را رسوبات تبخیری پوشانده است. با توجه به اهمیت سازندهای زمین شناسی به عنوان یکی از مهمترین عوامل موثر بر بیابان زائی, در این تپژوهش با استفاده از نقشه های زمین شناسی و سیستم سامانه اطلاعات جغرافیایی به بررسی و شناسائی بیابان های اولیه و ثانویه حوزه آبریز شوقان پرداخته شده است. برای این کار ابتدا کلیه نقشه ها رقومی و سپس با تعیین حدود سازندهای شور و تبخیری (سازندهای گچی و شور) و مخرب از روی نقشه زمین شناسی, محدوده بیابان های اولیه زمین شناسی منطقه تهیه گردید.در ادامه با تلفیق نقشه های بدست آمده و نقشه شبکه هیدرولوژی و توپوگرافی, بخش هایی از سازندهای کواترنر که توسط کانی های تبخیری, و از طریق آبراهه ها به گچ و نمک آلوده می شوند تحت عنوان بیابان های ثانویه معرفی شده اند. به دلیل وجود نمک های مختلف در بیابان های ثانویه, کیفیت آب زیرزمینی این مناطق نیز نامطلوب بوده و استفاده از آب های شور برای آبیاری و برداشت بیش از حد مجاز از آبخوان های محلی باعث بدتر شدن کیفیت آب و خاک منطقه و گسترش بیابان می گردد. به همین منظور, با استفاده از نتایج آنالیز 31 نمونه آب زیرزمینی برداشت شده از بخش های مختلف آبخوان شوقان در سال 1388 به بررسی هیدروژئوشیمی منطقه پرداخته و ضمن ترسیم نقشه هدایت الکتریکی آبخوان نمونه های آب با استفاده از نمودار ویلکاکس طبقه بندی شدند. نتایج بررسی نشان داد که کیفیت آب زیرزمینی این آبخوان به ویژه در بخش های مرکزی آبخوان غربی بسیار پایین بوده و برای کشاورزی مناسب نمی باشد. همچنین استفاده از این آب ضمن بدتر کردن کیفیت آب زیرزمینی آبخوان, باعث توسعه بیابان و سدیمی شدن خاک از سمت غرب به شرق در بخش غربی دشت شوقان خواهد شد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    محمدی، اعظم، و کاظمی، غلامعباس. (1391). عوامل موثر بر بیابان زایی و شوری آب در حوزه آبریز شوقان. جغرافیای طبیعی، 5(15)، 85-96. SID. https://sid.ir/paper/184949/fa

    Vancouver: کپی

    محمدی اعظم، کاظمی غلامعباس. عوامل موثر بر بیابان زایی و شوری آب در حوزه آبریز شوقان. جغرافیای طبیعی[Internet]. 1391؛5(15):85-96. Available from: https://sid.ir/paper/184949/fa

    IEEE: کپی

    اعظم محمدی، و غلامعباس کاظمی، “عوامل موثر بر بیابان زایی و شوری آب در حوزه آبریز شوقان،” جغرافیای طبیعی، vol. 5، no. 15، pp. 85–96، 1391، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/184949/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button