مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,677
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

0
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی اثر باکتری های محرک رشد بر غلظت برخی عناصر غذایی تحت آبیاری با آب شور در برنج (.Oryza sativa L)

صفحات

 صفحه شروع 177 | صفحه پایان 190

چکیده

 سابقه و هدف: شوری خاک و آب آبیاری از عمده ترین عوامل محدودکننده رشد گیاهان و تولید محصول محسوب می شود. شوری آب و خاک غالبا از طریق افزایش فشار اسمزی محلول خاک, سمیت ویژه یون هایی چون سدیم و کلر و همچنین عدم توازن تغذیه ای, رشد گیاهان را محدود می کند. علاوه بر این, تنش شوری از طریق افزایش سطح هورمون اتیلن گیاه موجب کاهش رشد ریشه و رشد عمومی گیاه می شود. یکی از استراتژی های مقابله با شوری, تلقیح بذر گیاهان زراعی با باکتری ها محرک رشد گیاه می باشد.مواد و روش ها: در این پژوهش تاثیر چهار سویه از باکتری های سودوموناس فلورسنت بر جذب عناصر غذایی تحت شرایط آبیاری با آب شور در برنج مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل, بر اساس طرح پایه کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. عامل اول شامل پنج سطح شوری آب آبیاری (700, 1400, 2800, 4200, 5600 میکرو زیمنس بر سانتی متر از منبع آب دریا) و عامل دوم شامل چهار مایه تلقیح ( سودوموناس پوتیدا 4, سودوموناس پوتیدا 11, سودوموناس پوتیدا 108, سودوموناس فلورسنس 169) و یک تیمار بدون تلقیح بود. ریشه نشاء برنج رقم طارم پس از تلقیح با سویه های مورد نظر در گلدان ها کاشته شد. آبیاری با تیمارهای مختلف آب شور در طول دوره رشد گیاه در حد اشباع انجام شد. در مرحله گلدهی, از برگ پرچم به منظور تعیین میزان عناصر غذایی نیتروژن, فسفر و پتاسیم نمونه برداری شد. پس از برداشت برای تعیین میزان عناصر غذایی در دانه, نمونه بذر به آزمایشگاه منتقل گردید.یافته ها: نتایج نشان داد که بیش ترین غلظت عناصر غذایی اندازه گیری شده در برگ و دانه برنج در شوری 700 میکرو زیمنس بر سانتی متر مشاهده شد و با افزایش شوری آب آبیاری, غلظت همه عناصر غذایی در برگ و دانه برنج به طور معنی داری (p<0.01) کاهش یافت. تلقیح برنج با سویه های مورد نظر در تمامی سطوح شوری باعث افزایش معنی دار غلظت عناصر یاد شده گردید. همچنین نتایج نشان داد که اثر متقابل باکتری و شوری بر میزان غلظت نیتروژن و فسفر در برگ و دانه برنج در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. در تمامی سطوح شوری, در بین سویه های مورد بررسی از نظر افزایش نیتروژن اختلاف معنی داری مشاهده نشد.نتیجه گیری: تلقیح برنج با سویه های مختلف باکتری های سودوموناس فلورسنس و پوتیدا در شرایط آبیاری با آب شور بر جذب عناصر غذایی در برنج موثر بود و باعث افزایش این عناصر نسبت به سطح بدون تلقیح گردید. بنابراین در شرایط شور می توان از همه سویه های مورد بررسی به عنوان باکتری های محرک رشد گیاه استفاده نمود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    رجبی اگره، ساره، بهمنیار، محمدعلی، و خاوازی، کاظم. (1394). بررسی اثر باکتری های محرک رشد بر غلظت برخی عناصر غذایی تحت آبیاری با آب شور در برنج (.Oryza sativa L). مجله الکترونیک مدیریت خاک و تولید پایدار، 5(3)، 177-190. SID. https://sid.ir/paper/209806/fa

    Vancouver: کپی

    رجبی اگره ساره، بهمنیار محمدعلی، خاوازی کاظم. بررسی اثر باکتری های محرک رشد بر غلظت برخی عناصر غذایی تحت آبیاری با آب شور در برنج (.Oryza sativa L). مجله الکترونیک مدیریت خاک و تولید پایدار[Internet]. 1394؛5(3):177-190. Available from: https://sid.ir/paper/209806/fa

    IEEE: کپی

    ساره رجبی اگره، محمدعلی بهمنیار، و کاظم خاوازی، “بررسی اثر باکتری های محرک رشد بر غلظت برخی عناصر غذایی تحت آبیاری با آب شور در برنج (.Oryza sativa L)،” مجله الکترونیک مدیریت خاک و تولید پایدار، vol. 5، no. 3، pp. 177–190، 1394، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/209806/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    فایل موجود نیست.
    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button