مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

548
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

595
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ماهی آب شیرین، منبع غذایی مورد استفاده توسط ساکنان محوطه ی عصر آهن گوهرتپه مازندران

صفحات

 صفحه شروع 243 | صفحه پایان 257

چکیده

 آنالیز ایزوتوپ های پایدار جهت بازسازی و تفسیر رژیم های غذایی گذشتگان, رویِ کربن و نیتروژنِ موجود در عناصر اسکلتی (اعم از استخوان و دندان) تمرکز یافته و پیش بینی های صحیحی را از این موضوع مهم (دیرینه تغذیه شناسی) به دست می دهد؛ زیرا به طور طبیعی این نسبت ها بین طبقات معینِ انواع مواد غذایی فرق می کند. ماهی آب شیرین, نقش مهمی در رژیم غذایی گذشتگان داشته و مدارک مربوط به مصرف آن با شیوه های گوناگونی قابل بازیافت است. یکی از این موارد, آنالیز ایزوتوپی است. تنوع ایزوتوپی کربن در محیط های آب شیرین بسیار گسترده است. این تنوع بر موجوداتِ زنده ی چنین اکوسیستم هایی حکم فرما است, حتی اگر این اکوسیستم ها از نظر جغرافیایی به هم نزدیک باشد. اما گوناگونی سطوح ایزوتوپ نیتروژن 15 در تمام جهان, برای ماهی آب شیرین تقریباً یکسان است. شایان ذکر است که هم پوشانی در سطوح ایزوتوپی کربن 13 بین ماهی آب شیرین و منابع خشکی (زمینی) وجود دارد. آنالیز ایزوتوپ های پایدار کربن و نیتروژن در تفسیر رژیم های غذایی کاربرد دارد؛ چراکه تفاوت های ایزوتوپی موجود در مواد غذایی به استخوان های افرادی که این غذاها را مصرف می کنند, منتقل شده و بررسی نسبت ایزوتوپ های این عناصر در استخوان ها, می تواند نوع غذایی را که افراد مصرف می کردند, مشخص نماید. این مقاله با استفاده از آنالیز ایزوتوپ های پایدار کربن و نیتروژنِ کلاژن دندانی 12 اسکلت انسانی, مربوط به قبرستان عصر آهنِ محوطه ی باستانی گوهرتپه در شرق استان مازندران, واقع در ساحل جنوبی دریای خزر, فرض وجود ماهی آب شیرین را در رژیم غذایی ساکنان محوطه ی گوهرتپه بررسی کرده و تا حدودی فرضیه ی مصرف ماهی آب شیرین در رژیم غذایی ساکنین گوهرتپه را تأیید کرد؛ هرچند اثبات بهتر این موضوع, به آنالیز ایزوتوپی موجودات زنده در محیط های آب شیرین آن منطقه, وابسته است.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    شیخ شعاعی، فهیمه، و موسوی کوهپر، سیدمهدی. (1396). ماهی آب شیرین, منبع غذایی مورد استفاده توسط ساکنان محوطه ی عصر آهن گوهرتپه مازندران. پژوهش های باستان شناسی ایران (نامه باستان شناسی)، 7(13 )، 243-257. SID. https://sid.ir/paper/245069/fa

    Vancouver: کپی

    شیخ شعاعی فهیمه، موسوی کوهپر سیدمهدی. ماهی آب شیرین, منبع غذایی مورد استفاده توسط ساکنان محوطه ی عصر آهن گوهرتپه مازندران. پژوهش های باستان شناسی ایران (نامه باستان شناسی)[Internet]. 1396؛7(13 ):243-257. Available from: https://sid.ir/paper/245069/fa

    IEEE: کپی

    فهیمه شیخ شعاعی، و سیدمهدی موسوی کوهپر، “ماهی آب شیرین, منبع غذایی مورد استفاده توسط ساکنان محوطه ی عصر آهن گوهرتپه مازندران،” پژوهش های باستان شناسی ایران (نامه باستان شناسی)، vol. 7، no. 13 ، pp. 243–257، 1396، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/245069/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button