مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

474
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

579
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بهینه سازی استخراج گرمایی عصاره آبی آرد میوه عناب و مقایسه آن با عصاره هیدروالکلی

صفحات

 صفحه شروع 109 | صفحه پایان 132

چکیده

 سابقه و هدف: عملکرد سلامتی بخش میوه عناب مربوط به مجموعه ای از ترکیب های فراسودمند موجود در بخش های مختلف این میوه می باشد. ترکیب های زیست فعال و ظرفیت ضد اکسایشی میوه عناب تحت تاثیر عوامل مختلف مثل واریته, شرایط کاشت, آلودگی پس از برداشت و مرحله رسیدن میوه قرار دارد. هدف از مطالعه حاضر, بهینه سازی شرایط فرایند استخراج عصاره آبی از میوه عناب کاشت شده در ایران و مقایسه مقدار ترکیب های زیست فعال آن با عصاره هیدروالکلی و مقادیر ذکر شده در سایر مطالعات می باشد. مواد و روش ها: روش سطح پاسخ برای تعیین مقادیر بهینه ی متغیر های مستقل, شامل نسبت مایع به جامد, زمان استخراج و دمای استخراج استفاده شد. به این منظور, مقدار مشخصی از آرد عناب با آب مقطر (نسبت های مایع به جامد 1: 10, 1: 25 و 1: 40) مخلوط شده و فرایند استخراج در زمان ها (30 تا 300 دقیقه) و دما های (30 تا 70 درجه سانتی گراد) متفاوت با سرعت همزدن ثابت (250 دور در دقیقه) انجام گردید. در نهایت, بازده استخراج کل, مقدار فنول کل, مقدار فلاونوئید کل و ظرفیت ضد اکسایشی عصاره بهینه آبی با عصاره هیدروالکلی (اتانول 60 درصد) و ترکیب ضد اکسایش سنتزی BHT مقایسه شد. یافته ها: بازده استخراج کل, مقدار فنول کل, مقدار فلاونوئید کل و IC50 برای عصاره های حاصل از فرایند استخراج گرمایی به ترتیب, بین 48/50 تا 97/77 درصد (گرم ماده خشک عصاره بازای 100 گرم وزن خشک میوه عناب), 23/8 تا 38/14 معادل میلی گرم اسید گالیک بر گرم ماده خشک عصاره, 42/1 تا 93/3 معادل میلی گرم کوئرستین بر گرم ماده خشک عصاره و 6/16911 تا 3/34021 میکرو-گرم بر میلی لیتر عصاره عناب تغییر نمودند. مدل چند وجهی مرتبه دوم به شکل مطلوبی برای توصیف رابطه بین متغیر های پاسخ و متغیر های مستقل طی فرایند استخراج استفاده شد. شرایط بهینه, شامل زمان 30 دقیقه, دمای 88/66 درجه سانتی گراد و نسبت مایع به جامد 1: 40 برای رسیدن به حداکثر کارایی استخراج, شامل بالاترین مقدار بازده استخراج کل (67/77 درصد), مقدار فنول کل (93/13 میلی گرم بر گرم) و مقدار فلاونوئید کل (56/4 میلی گرم بر گرم), علاوه بر حداقل شاخص IC50 (21577 میکرو گرم بر میلی لیتر), تعیین شد. با افزودن اتانول به محیط استخراج (60 درصد), مقدار ترکیب های فنولی و فلاونوئیدی استخراج شده, و ظرفیت ضد اکسایشی, به ترتیب 12/1, 65/2 و 45/1 برابر افزایش نشان دادند. فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد عصاره هیدور الکلی در غلظت ده هزار ppm (08/33 درصد) نزدیک به فعالیت مهارکنندگی BHT در غلظت 500 ppm (57/35 درصد) گردید. نتیجه گیری: عصاره ی آبی و آبی الکلی عناب دارای مقادیر مناسب ترکیبات زیست فعال بود, با این حال, با توجه به ظرفیت ضد اکسایش پایین آن و گزارش های متفاوت در مورد ظرفیت ضد اکسایشی عناب تولیدی نقاط متفاوت جهان که تحت تاثیر دوره رسیدگی و زمان نگهداری پس از برداشت آن عنوان شده است, پیشنهاد جایگزینی آن با ضد اکسایش های سنتزی تحت تاثیر قرار می-گیرد. اما, می توان از آرد میوه عناب یا عصاره حاصل از آن به عنوان ترکیب فراسودمند در محصولات غذایی استفاده نمود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    بلوریان، شادی، شهیدی، فخری، حسینی، حامد، حسینی، فرشته، صابریان، حامد، و مالکی، محمد. (1398). بهینه سازی استخراج گرمایی عصاره آبی آرد میوه عناب و مقایسه آن با عصاره هیدروالکلی. فرآوری و نگهداری مواد غذایی، 11(2 )، 109-132. SID. https://sid.ir/paper/382425/fa

    Vancouver: کپی

    بلوریان شادی، شهیدی فخری، حسینی حامد، حسینی فرشته، صابریان حامد، مالکی محمد. بهینه سازی استخراج گرمایی عصاره آبی آرد میوه عناب و مقایسه آن با عصاره هیدروالکلی. فرآوری و نگهداری مواد غذایی[Internet]. 1398؛11(2 ):109-132. Available from: https://sid.ir/paper/382425/fa

    IEEE: کپی

    شادی بلوریان، فخری شهیدی، حامد حسینی، فرشته حسینی، حامد صابریان، و محمد مالکی، “بهینه سازی استخراج گرمایی عصاره آبی آرد میوه عناب و مقایسه آن با عصاره هیدروالکلی،” فرآوری و نگهداری مواد غذایی، vol. 11، no. 2 ، pp. 109–132، 1398، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/382425/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button