مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

343
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

210
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی تاثیر آموزش در آگاهی، نگرش و عملکرد مسئولان فنی کارخانجات فرآورده های لبنی و آشامیدنی نسبت به شاخص های ایمنی جهت استقرار سیستم تجزیه و تحلیل خطر نقاط کنترل بحرانی در استان اصفهان

صفحات

 صفحه شروع 0 | صفحه پایان 0

چکیده

 زمینه و هدف: افزایش روزافزون بیماری های غذازاد در جهان نشان دهنده تاکید بر ضرورت بکارگیری سیستم های مدیریت ایمنی موادغذایی (Food Safety Management System: FSMS) به منظور تامین فرآورده های غذای ایمن و با کیفیت می باشد. اجرای این سیستم از طریق چک لیست برنامه های پیش نیازی(Pre-Requisite Programs: PRPs) در سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت, درمان و آموزش پزشکی پیگیری می شود. PRPs شامل مجموعه سیستم تجزیه و تحلیل خطر نقاط کنترل بحرانی ((Hazard Analysis Critical Control Point: HACCP, اصول تولید خوب (Good Manufacturing Practices: GMP), اصول بهداشت خوب (Good Hygiene Practices: GHP) و اصول آزمایشگاهی خوب (Good Laboratory Practices: GLP), است. HACCP بعنوان یکی از ارکان مهم در PRPs و یک سیستم پیشگیری کننده با استفاده از شناسایی نقاط بحرانی سبب تسریع در دستیابی به ایمنی مواد غذایی طراحی شده است. مسیولین فنی شاغل در کارخانجات فرآورده های غذایی به عنوان نمایندگان وزارت بهداشت, درمان و آموزش پزشکی نقش اصلی و مهم در استقرار HACCP را عهده دار هستند. لذا آگاهی و آموزش در نحوه استقرار این سیستم ضرورت دارد. از این رو مطالعه حاضر با هدف, بررسی تاثیر آموزش بر وضعیت آگاهی, نگرش و عملکرد مسیولین فنی نسبت به HACCP صورت پذیرفت. روش بررسی: در مطالعه مداخله ای حاضر, کلیه کارخانجات فرآورده های لبنی و آشامیدنی با درجه بندی متفاوت کیفی در استان اصفهان, 56 کارخانه به روش سرشماری انتخاب شدند. پرسشنامه محقق ساخته در این مطالعه بر اساس تعاریف اصول HACCP طبق ضابطه چک لیست برنامه های پیش نیازی سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت, درمان و آموزش پزشکی صورت گرفت. پرسشنامه شامل چهار بخش به ترتیب مشخصات دموگرافیک, آگاهش, نگرش و عملکرد طراحی گردید. آگاهی, نگرش و عملکرد مسیولین فنی در خصوص شاخص ایمنی جهت اجرای سیستم HACCP براساس تکمیل پرسشنامه محقق-ساخته (با امتیاز 100) از اردیبهشت تا تیر ماه 1398 اندازه گیری شد. آموزش به صورت یک جلسه کارگاهی با استفاده از پاورپوینت و پمفلت صورت پذیرفت. سپس در فاصله زمانی دو تا چهار ماه مجددا آگاهی, نگرش و عملکرد مسیولین فنی با تکمیل پرسشنامه تعیین گردید. آزمون t جفتی جهت ارزیابی تاثیر آموزش بر میزان آگاهی, نگرش و عملکرد در نرم افزار SPSS استفاده شد. همچنین از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه جهت بررسی متغیرهای کیفی و کمی و تاثیرات آموزش استفاده شد. یافته ها: میانگین امتیاز آگاهی, نگرش و عملکرد پیش از آموزش بترتیب 6/16 ± 9/72, 6/11 ± 23/68, 14 ± 65/79و پس از آموزش به 1/15 ± 16/81, 5/10 ± 33/76, 2/12 ± 02/87 ارتقا یافت. تفاوت معناداری در امتیازات آگاهی, نگرش و عملکرد پس از مداخله آموزشی مشاهده شد (05/. p<). همچنین تفاوت معنادارای میان آگاهی, نگرش و عملکرد مسیولین فنی با سن, سطح رضایتمندی از فعالیت و درجه کیفی کارخانجات یافت شد (05/. p<). نتیجه گیری: در پژوهش حاضر, مداخله آموزشی در افزایش آگاهی, ایجاد نگرش مثبت و بهبود عملکرد مسیولین فنی در خصوص شاخص ایمنی موادغذایی موثر بوده است. از این رو آموزش های موثر و مداوم با هدف پیاده سازی سیستم های ایمنی در کارخانجات فرآورده های غذایی به منظور تامین غذای ایمن پیشنهاد می شود. نتایج این مطالعه می تواند در طراحی برنامه های آموزشی با هدف ارتقای مهارت و عملکرد مسیولین فنی در استقرار FSMS مفید باشد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    ابدالی، حدیثه، سامی، مسعود، بحرینی، نیماه، و اسفندیاری، زهرا. (1399). بررسی تاثیر آموزش در آگاهی, نگرش و عملکرد مسئولان فنی کارخانجات فرآورده های لبنی و آشامیدنی نسبت به شاخص های ایمنی جهت استقرار سیستم تجزیه و تحلیل خطر نقاط کنترل بحرانی در استان اصفهان. سلامت کار ایران، 17(1 )، 0-0. SID. https://sid.ir/paper/526966/fa

    Vancouver: کپی

    ابدالی حدیثه، سامی مسعود، بحرینی نیماه، اسفندیاری زهرا. بررسی تاثیر آموزش در آگاهی, نگرش و عملکرد مسئولان فنی کارخانجات فرآورده های لبنی و آشامیدنی نسبت به شاخص های ایمنی جهت استقرار سیستم تجزیه و تحلیل خطر نقاط کنترل بحرانی در استان اصفهان. سلامت کار ایران[Internet]. 1399؛17(1 ):0-0. Available from: https://sid.ir/paper/526966/fa

    IEEE: کپی

    حدیثه ابدالی، مسعود سامی، نیماه بحرینی، و زهرا اسفندیاری، “بررسی تاثیر آموزش در آگاهی, نگرش و عملکرد مسئولان فنی کارخانجات فرآورده های لبنی و آشامیدنی نسبت به شاخص های ایمنی جهت استقرار سیستم تجزیه و تحلیل خطر نقاط کنترل بحرانی در استان اصفهان،” سلامت کار ایران، vol. 17، no. 1 ، pp. 0–0، 1399، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/526966/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button