مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

2,217
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

985
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

راهکار افزایش کیفیت نان های مصرفی در کشور

صفحات

 صفحه شروع 11 | صفحه پایان 21

کلیدواژه

گندم (.Triticum aestivum L)Q3
کاهش شاخص نسبت مولی اسید فیتیک به روی (PA/Zn) و کیفیت نانQ3

چکیده

 پرداخت یارانه سنگین تنها به کودهای نیتروژنی و فسفاتی باعث شده بیش از 90 درصد کودهای مصرفی در مزارع گندم کشور صرفا به این کودهای نه چندان مطلوب اختصاص یابد. با مصرف بیش از نیاز کودهای فسفاتی و عدم مصرف کودهای محتوی روی (Zn), غلظت اسید فیتیک ((C6H18O24P6 که فرم ذخیره فسفر در دانه است, در گندم های تولیدی افزایش می یابد. اسید فیتیک با تشکیل نمک فیتات با کاتیونهای دو ظرفیتی از جمله کلسیم (Ca), منیزیم (Mg), روی (Zn) و آهن (Fe) مانع از جذب این عناصر در دستگاه گوارش می گردد. شاخص نسبت مولی اسیدفیتیک به روی (PA/Zn) از نظر قابل جذب بودن عناصر معدنی به ویژه روی در سیستم گوارشی بسیار حائز اهمیت می باشد. اگر این نسبت در هر ماده غذایی بیشتر از 25 باشد, عناصر معدنی موجود در آن, قابل جذب نخواهد بود. از طرف دیگر برای آنکه عناصر موجود در ماده غذایی (نان) بوسیله سیستم گوارشی بدن قابل جذب باشد, باید شاخص PA/Zn کمتر از 25 باشد. متاسفانه این نسبت در گندم های تولیدی در ایران به دلیل آهکی بودن خاک ها و استمرار مصرف نامتعادل کودها به ویژه زیاده روی در مصرف کودهای فسفاتی و عدم مصرف کودهای محتوی روی حدود 60 می باشد. چون قسمت عمده اسید فیتیک, عناصر معدنی و ویتامین ها در سبوس گندم تجمع می یابد, بنابراین متولیان امر بجای حل اساسی مشکل زیادی اسید فیتیک در دانه گندم, ساده ترین راه یعنی جداسازی و دورریزی سبوس از آرد مصرفی مردم را اجرایی کرده اند. به منظور ممانعت از سبوس گیری از آرد بایستی به نحوی عالمانه غلظت اسیدفیتیک در گندم های تولیدی را کاهش و در مقابل غلظت روی را افزایش داد. این امر تنها از طریق غنی سازی گندم در مزرعه امکان پذیر است. بدین منظور بایستی یارانه از کودهای فسفاتی-نیتروژنی حذف و شرایط اقتصادی یکسان برای عرضه و فروش انواع کودهای مورد نیاز محصولات کشاورزی فراهم گردد. به عبارت دیگر, پرداخت یارانه به کودها بایستی بر مبنای تولید پایدار و امنیت غذایی اعمال گردد. اگر مصرف بهینه کود فرهنگ سازی شود, نسبت PA/Zn به کمتر از 25 کاهش یافته و بدین ترتیب عناصر موجود در نانی که از آرد سبوس دار تهیه می شود, برای انسان قابل جذب بوده و در نتیجه در فرایند تهیه آرد, نیازی به سبوس گیری نخواهد بود. با مصرف نان سبوس دار غنی شده, رتبه بهداشتی جامعه ایران نیز ارتقا داده خواهد شد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    ملکوتی، محمدجعفر. (1390). راهکار افزایش کیفیت نان های مصرفی در کشور. علوم و صنایع غذایی ایران، 8(31)، 11-21. SID. https://sid.ir/paper/72538/fa

    Vancouver: کپی

    ملکوتی محمدجعفر. راهکار افزایش کیفیت نان های مصرفی در کشور. علوم و صنایع غذایی ایران[Internet]. 1390؛8(31):11-21. Available from: https://sid.ir/paper/72538/fa

    IEEE: کپی

    محمدجعفر ملکوتی، “راهکار افزایش کیفیت نان های مصرفی در کشور،” علوم و صنایع غذایی ایران، vol. 8، no. 31، pp. 11–21، 1390، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/72538/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button