سابقه و هدف: آلودگی برخی محصولات کشاورزی به مایکوتوکسین ها سلامت انسان و حیوان را با نگرانی جدی روبه رو کرده است. برنج، قوت غالب و یکی از منابع اصلی کربوهیدرات رژیم غذایی مردم ایران است. گزارش هایی مبنی بر آلودگی برنج به مایکوتوکسین هایی مانند آفلاتوکسین های 1B، B2، سیترینین، داکسی نیوالنول، فومونیسین B1و B2، فوزارنون X، نیوالنول، اکراتوکسین A، استریگماتوسیستین و زیرالنون وجود دارد. این تحقیق از نظر وجود سم اکراتوکسین (OTA)A روی 100 نمونه برنج انجام شد که به طور تصادفی از تعدادی از فروشگاه های زنجیره ای شهر تهران در سال1386جمع آوری شد. مواد و روش ها: پس از استخراج OTA از نمونه های برنج با حلال استونیتریل آب، مرحله تخلیص سم بر پایه ستون ایمونوافینیتی (Immunoaffinity Column) انجام گرفت. شناسایی و تعیین میزان انواع سموم با استفاده از دستگاه HPLC و آشکارساز فلورسانس انجام شد. حدود قابل تشخیص و تعیین مقدار روش به ترتیب 03/0 و 1/0 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم بود. یافته ها : میزان شیوع OTA شناسایی شده در کلیه نمونه های برنج داخلی و وارداتی≥LOD) )%69 بود. ±SD میانگین و دامنه تغییرات OTA در کلیه نمونه های برنج داخلی و وارداتی به ترتیب به استثنای 3 نمونه، 72/5±37/1 و 79/46– 15/0 میکروگرم به ازای هر کیلوگرم به دست آمد. میزان اکراتوکسین A در اکثر نمونه ها کمتر از حد مجاز تعیین شده توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بود. نتیجه گیری: با توجه به یافت شدن OTA در برخی از نمونه های برنج در مقادیر بالاتر از حد مجاز و از طرفی مصرف همزمان سایر مواد غذایی آلوده به این مایکوتوکسین، ممکن است دریافت این سم در حدود بالاتر از میزان مصرف روزانه قابل تحمل مشروطProvisional Tolerable Daily Intake) ) باشد که توسط کمیته مشترک تخصصی افزودنی مواد غذایی FAO/WHO تعیین شده است. به منظور کنترل آلودگی اقدامات پیشگیرانه از تولید سموم قارچی در مراحل قبل و بعد از برداشت (GAP, GHP, GSP, GMP, HACCP) به اشتراک گذاردن تجارب و اقدامات گروهی بخش های مرتبط تا حد زیاد الزامی است.