دیابت درمان قطعی ندارد، ولی درمان مکمل به منظور تقلیل عوارض، هدف گروه های تحقیقاتی است. گیاهان دارویی از قدیم به منظور کنترل قندخون، کاهش عوارض، افزایش کیفیت و طول زندگی در افراد دیابتی به کار گرفته شده است. هدف از این مطالعه، بررسی مواد موثره گیاهی و مکانیزم اثر آنها در موارد فوق می باشد. تاکنون بیش از 1200 گونه گیاهی در 725 جنس و 183 خانواده با فعالیت ضد دیابتی گزارش شده است. ما نیز اثرات مفید عصاره زعفران و اجزای خالص آن بر درمان دیابت در هر دو شرایط in vivo و in vitro را گزارش کرده ایم. از آنجایی که دسته بندی گیاهان ضددیابت بر اساس ساختار مواد موثره موجود در آنها مهم است، در مقاله حاضر داروهای گیاهی از این جهت بررسی شدند. به این منظور در تمامی بانک های اطلاعاتی بخصوص Web of Science و Pubmed با کلید واژه های مختلف از جمله Medicinal plant ،Antidiabetic component ،Mechanism of action و غیره، بدون محدودیت سال جستجو انجام گرفت. سپس مقالات بر اساس ماده موثره گیاهی و مکانیزم عمل، دسته بندی شدند. نتایج، حضور 9 گروه اصلی از مواد: ایمیدازولین ها، آلفا - لیپوئیک اسید، فنیل پروپانوئیدها (شامل: فلاونوئیدها، استیلبنوئید ها و لیگنین ها)، فنل ها اسیدی، ساپونین ها، آلکالوئیدها، پلی ساکاریدها، آمینواسیدها، کاروتنوئیدها و فیبر های غذایی را به تنهایی یا مخلوط، در این گیاهان نشان داد. به طور کلی مکانیزم اثر این مواد عبارتند از: تحریک ترشح انسولین، خاصیت آنتی اکسیدانی، مهار یا فعال کردن برخی آنزیم ها یا تغییر در بیان برخی ژن ها که منجر به مهار بیوسنتز گلوکز یا فعال شدن مسیرهای دخیل در کاتابولیسم یا دفع آن می شود و همچنین مهار اتصال قند به بیوماکرومولکول ها و در نتیجه حفظ ساختار پروتئین ها.