مقدمه: ورم پستان به عنوان یکی از مشکلات بهداشتی بسیار مهم عامل بیشترین ضرر اقتصادی و مصرف وسیع آنتی بیوتیک ها در گاوداری های شیری است. اگر چه درمان آنتی بیوتیکی معمولا برای کنترل ورم حاد پستان به کار می رود اما به علت گسترش مقاومت های دارویی و باقیمانده آنها در شیر و گوشت، محققین در جستجوی مواد جدید ضد میکروبی و محرک های ایمنی جهت جایگزینی هستند.هدف: هدف بررسی، ارزیابی کرم گیاهی حاوی اسانس نعناع به عنوان عامل تقویت کننده درمان آنتی بیوتیکی ورم حاد پستان گاوهای هلشتاین بود.روش بررسی: در یک گله گاو شیری بزرگ، 120 گاو مبتلا به ورم پستان به 3 گروه (A,B,C) تقسیم و با درمان آنتی بیوتیکی معمول آن گاوداری درمان گردید. کرم گیاهی حاوی اسانس نعناع، فنیل بوتازون و کرم نرم کننده به ترتیب روی سطح پستان گاوهای 3 گروه مالیده شد. قبل از درمان، نمونه های شیر روی محیط های کشت مناسب کشت داده شد. جنس باکتری های جدا شده از نظر میکروسکوپی و نتایج واکنش های بیوشیمیایی تعیین گردید. نتایج معاینه پستان و شیر روزانه تا بهبودی و موارد عود بیماری تا 30 روز ثبت شد.یافته ها: مجموعا 72.5 درصد کشت ها مثبت و 27.5 درصد منفی بود باکتری های اشریشیا (46 نمونه)، استافیلوکوکوس (19 مورد) باسیلوس (12 مورد)، استرپتوکوکوس (3 مورد)، کلبسیلا (4 مورد)، کورینه باکتریوم (3 مورد)، به ترتیب از 38، 16، 10، 2.5 ، 3.5 و 2.5 درصد کشت ها جدا گردید. دوره بهبودی (زمان طبیعی شدن شیر و پستان) به ترتیب 26.7 ، 26.9 و 44.9 در سه گروه A، B و C بود. درصد موارد عود نیز در سه گروه به ترتیب 32.5 ، 37.5 و 45 درصد بود.نتیجه گیری: در کل با توجه به نتایج به دست آمده مشخص گردید که کرم گیاهی حاوی اسانس نعناع نسبت به فنیل بوتازون و کرم نرم کننده دام کرم اثر حمایتی بیشتری در درمان ورم پستان گاوهای مبتلا دارد. همین طور این کرم گیاهی دوره درمان، زمان دور ریختن شیر و عود بیماری را به مقدار قابل توجهی نسبت به گروه کنترل کاهش می دهد.