با توسعه خشک کن های مدرن شلتوک علاوه بر سرعت بخشیدن به عملیات خشک کردن، می توان میزان ضایعات و به ویژه انرژی مصرفی را به حداقل ممکن کاهش داد. در این تحقیق اثر دمای هوا، دبی هوای ورودی و نوع رقم و همچنین اثر متقابلشان بر انرژی مصرفی و نرخ خشک شدن شلتوک در یک خشک کن بستر سیال بررسی شد. دمای هوای ورودی در چهار سطح 45، 50، 55 و 60 درجه سلسیوس، دبی هوا در سه سطح 12/0، 14/0 و 16/0 متر مکعب بر ثانیه و نوع رقم شلتوک؛ طارم محلی، فجر و شیرودی در نظر گرفته شده و آزمایشات به صورت فاکتوریل سه فاکتوره 3×3×4، در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان دادند که در هر سه رقم مورد آزمایش، با افزایش دمای هوای ورودی علاوه بر اینکه انرژی مصرفی کاهش یافته، نرخ خشک شدن نیز بطور معنی داری افزایش یافته است. در دمای 45 و 50 درجه سلسیوس، افزایش دبی هوا تاثیر معنی داری بر نرخ خشک شدن شلتوک نداشته ولی در دمای 55 و 60 درجه سلسیوس با افزایش دبی نرخ خشک شدن نیز بطور معنی داری افزایش یافته است. همچنین نتایج نشان دادند که با افزایش دبی هوا، انرژی مصرفی افزایش یافته است.