به منظور تعیین پراکنش، درصد وقوع و همچنین شناسایی عامل و یا عوامل بوجود آورنده عارضه سرخشکیدگی درختان پسته، در سال 1381 از 203 باغ مناطق رفسنجان، کرمان، یزد و خراسان بازدید بعمل آمد. میزان وقوع عارضه سرخشکیدگی از 4 تا 90 درصد با متوسط 15 درصد و در رفسنجان 28 درصد تخمین زده شد. از باغ های مورد مطالعه بطور تصادفی 31 باغ مشخص و با حفر پروفیل نمونه برداری خاک از عمق های 0-40، 41-80 و 81-120 سانتی متر انجام و تجزیه های فیزیکی و شیمیایی انجام گرفت. از آب و همچنین برگ درختان پسته انتخابی نمونه برداری بعمل آمد و تجزیه های شیمیایی انجام پذیرفت. روابط همبستگی بین میزان سرخشکیدگی و فاکتورهای اندازه گیری شده بدست آمد. نتایج نشان داد که سرخشکیدگی با خصوصیات شیمیایی خاک (Na.K, Na.Ca, SAR,K,Na,EC) همبستگی مثبت داشت. با استفاده از رگرسیون گام به گام معادله (SAR)soil®R2=0.737* Y=51.799-0.194(K)soil+0.946 بین سرخشکیدگی با K و SAR خاک حاصل و در سطح یک درصد معنی دار شد. با توجه به اینکه تعدادی از محققین قارچ Paecilomyces Variotii را به عنوان یکی از عوامل بوجود آورنده عارضه سرخشکیدگی پسته معرفی نموده اند، سپس آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 6 تکرار بر روی 24 درخت 25 ساله رقم فندقی در باغی که حدود 30 درصد سرخشکیدگی داشت، طی سالهای 1381 و 1382 انجام گرفت. تیمارها عبارت بودند از تیمار اول = شرایط باغدار (سولفات آمونیوم+سوپر فسفات تریپل هر کدام به میزان یک کیلوگرم برای هر درخت) ؛ تیمار دوم= تیمار اول + پتاسیم به صورت سولفات پتاسیم به میزان 3 کیلوگرم برای هر درخت، تیمار سوم= تیمار دوم+ کلسیم به صورت گچ به میزان 40 کیلوگرم برای هر درخت و تیمار چهارم= تیمار سوم+ روی به صورت سولفات روی به میزان 1500 گرم برای هر درخت. در شهریور ماه 1383 مایه زنی قارچ مورد نظر به صورت مستقیم روی شاخه های درختان تحت تیمار انجام شد. نتایج نشان داد در تمام شاخه هایی که مایه زنی قارچ P.Variotii انجام گرفته بود در مقایسه با شاخه های شاهد (تلقیح شده با محیط کشت بدون قارچ) شانکر دیده شد که نشان می دهد این قارچ یکی از عوامل زنده ایجاد کننده این عارضه است. لیکن رعایت اصول تغذیه بهینه بویژه مصرف کودهای حاوی پتاسیم، کلسیم و روی تاثیر معنی داری در کاهش عارضه داشت و این عناصر توانستند طول سرخشکیدگی ایجاد شده را به میزان 63 درصد کاهش دهند.