هدف از این تحقیق تعیین شیوع استافیلوکوکوزیس و میکروکوکوزیس و نیز شناسایی گونه های باکتریایی عامل این بیماری ها در مزارع منتخب تکثیر و پرورش ماهی قزل آ لای رنگین کمان استان مازندران است. امروزه ماهی قزل آلای رنگین کمان به عنوان ماهی شماره یک اکثر کارگاه های تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی در بیشتر نقاط جهان محسوب می شود. بیماری های باکتریایی مانند استرپتوکوکوزیس، استافیلوکوکوزیس و میکروکوکوزیس که توسط گونه های مختلفی از باکتری های کوکسی شکل گرم مثبت ایجاد می شوند، سبب ایجاد تلفات در ماهیان مختلف، بخصوص گونه های پرورشی می گردند. طی این تحقیق از 12 مزرعه پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان نمونه برداری به عمل آمد و از هر مزرعه تعداد 10 عدد ماهی دارای علایم ظاهری بیماری مانند: بی حالی، تیرگی پوست، بیرون زدگی چشم و خونریزی در چشم و پایه باله ا انتخاب گردید. باکتریهای کوکسی شکل گرم مثبت از بافت های کلیه، کبد و طحال جداسازی و در محیط کشت Blood agar یا TSA agar کشت داده شدند. تشخیص باکتری بوسیله رنگ آمیزی و انجام تست های تفریقی بیوشیمیایی صورت گرفت. گونه های جداسازی شده به عنوان عامل استافیلوکوکوزیس شامل Staphylococcus epidermidis Staphylococcus warneri, Staphylococcus chromogens و Staphylococcus cohnii بودند که در فصول بهار و تابستان شناسایی گردیدند. گونه Micrococcus luteus نیز به عنوان عامل میکروکوکوزیس در فصول پاییز، بهار و تابستان از برخی مزارع جداسازی گردید. نتایج نشان می دهد که 44 درصد نمونه های بیمار، مبتلا به استافیلوکوکوزیس و 22.22 درصد مبتلا به میکروکوکوزیس بوده اند.