جهت بررسی اثرات ضد قارچی عصاره آویشن و مرزنجوش بر روی قارچ فوزاریوم به طور تصادفی از 30 میگوی مولد مرکز تکثیر دلوار میگو استان بوشهر با میانگین وزن 12/0± 46 گرم نمونه های قارچی از سطح آبشش و پوست آن ها اخذ و بر روی محیط پوتیتو دکسترو آگار کشت و به دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون منتقل گردید. قارچ جنس فوزاریوم بر اساس کلید شناسایی Pé rez-Farfante و Kensley، 1997 قارچ جنس فوزاریوم تشخیص داده شده و سپس در محیط تریپتون سوی براث کشت مجدد انجام شد. عصاره گیری به روش غوطه وری در متانول 96 درصد انجام شد. اثر ضدقارچی عصاره های گیاهی به روش رقت های متوالی در لوله جهت تعیین حداقل غلظت بازدارنده (MIC) و تعیین حداقل غلظت کشنده (MFC) بررسی شد. برای به دست آوردن MIC عصاره های گیاهی، برای هر عصاره 8 سری (غلظت های 10 تا 80 درصد) 12 تایی لوله آزمایش تهیه شد. جهت تعیین MFC لوله های شفاف مانده آزمایش MIC که درون آن ها قارچ رشد نکرده بود روی محیط سابر دکستروز آگار کشت مجدد داده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که حداقل غلظت بازدارنده عصاره آویشن در غلظت های 50، 60، 70 و 80 درصد به ترتیب 8، 8، 4 و 2 میلی گرم بر لیتر و حداقل غلظت بازدارنده (MIC) عصاره مرزنجوش در غلظت های 30، 40، 50، 60، 70 و 80 درصد به ترتیب 16، 8، 4، 4، 2 و 5/0 میلی گرم بر لیتر بوده است. حداقل غلظت کشنده (MFC) عصاره آویشن در غلظت های 50، 60، 70 و 80 درصد به ترتیب 16، 8، 8 و 4 میلی گرم بر لیتر و حداقل غلظت کشنده (MFC) عصاره مرزنجوش در غلظت های 40، 50، 60، 70 و 80 درصد به ترتیب 16، 16، 4، 4 و 4 میلی گرم بر لیتر بوده است. هر دو عصاره آویشن و مرزنجوش بر روی قارچ فوزاریوم اثر دارند و از نظر غلظت رابطه معنی داری بین غلظت عصاره ها و تأثیر آن ها نیز وجود دارد (05/0≥ P).