زمینه: شیر مادر حاوی مقدار قابل توجه موادی است که به عنوان ضد میکروب طبیعی عمل می کنند. این مطالعه با هدف مقایسه اثر مصرف موضعی شیر مادر و روش خشک نگه داشتن بر کلونیزاسیون میکروارگانیسم های بند ناف در نوزادان تازه متولدشده انجام گرفت.روش ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی روی 174 نوزاد در شهر کاشان انجام گرفت. نوزادان از بدو تولد به صورت تصادفی در گروه مصرف موضعی شیرمادر و گروه خشک نگه داشتن بند ناف قرار گرفتند. در گروه اول، مادر شیر خود را از سه ساعت اول بعد از تولد هر 12 ساعت یک بار تا 2 روز بعد از افتادن بند ناف بر روی استامپ ناف می مالید. در گروه دوم توصیه شد که هیچ ترکیبی در محل بند ناف استفاده نشود. سپس در 4 نوبت شامل 3 ساعت اول بعد از تولد، روزهای 3، 7 و دو روز بعد از جدا شدن از بند ناف نمونه گیری انجام گرفت.یافته ها: کشت دو روز بعد از افتادن بند ناف نشان داد که در درصد کمی از نوزادان گروه مصرف موضعی شیر مادر (%23.1) و روش خشک نگه داشتن بند ناف (%28.8) کلونیزاسیون باکتری های پاتوژن وجود دارد. از نظر رشد میکروارگانیسم های پاتوژن و فلور طبیعی پوست بین دوگروه تفاوت معنادار مشاهده نشد (P>0.05).نتیجه گیری: با توجه به شیوع پایین رشد میکرو ارگانیسم های پاتوژن در دو گروه به نظر می رسد استفاده از شیر مادر و روش خشک نگه داشتن بند ناف جهت مراقبت از بند ناف به یک اندازه موثر می باشد.