مرزنجوش یکی از گیاهان دارویی بومی ایران می باشد که به دلیل داشتن متابولیت های ثانویه معطر، در طب سنتی کاربرد دارد. در راستای تولید گیاهان دارویی، استفاده از نهاده های آلی جایگاه ویژه ای در کشاورزی پایدار دارد. نهاده های آلی مانند کودهای دامی و یا کمپوست، ضمن فراهمی متعادل عناصر مورد نیاز برای رشد گیاه، می توانند در بهبود ساختار فیزیکی و شیمیایی خاک نیز موثر باشند این مطالعه با هدف ارزیابی خصوصیات رشد، عملکرد کمی و کیفی و اجزای تشکیل دهنده اسانس مرزنجوش تحت تاثیر کاربرد عصاره کمپوست و تلقیح با کودهای بیولوژیک انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در زمان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1391 اجرا گردید. کرت های اصلی، 16 ترکیب کودی (ازتوباکتر (B1)، آزوسپیریلوم (B2)، میکوریزا (B3)، 10% عصاره کمپوست (C1)، 20% عصاره کمپوست (C2)، 30% عصاره کمپوست (C3)، C1B1، C2B1، C3B1، C1B2، C2B2، C3B2، C1B3، C2B3، C3B3 و شاهد) و کرت های فرعی، سه چین طی فصل رشد بودند. نتایج نشان داد که ارتفاع ساقه اصلی، وزن تر و خشک مرزنجوش تحت تاثیر کاربرد جداگانه و تلفیقی کودهای بیولوژیک و عصاره کمپوست در چین اول به طور معنی داری بیشتر از چین های دوم و سوم بود. همچنین، بیشترین افزایش معنی دار در ارتفاع ساقه اصلی، وزن تر و خشک و محتوای اسانس مرزنجوش به ترتیب برابر با 43.3 سانتی متر، 46.07 گرم بر متر مربع، 27.11 گرم بر متر مربع و 0.89 درصد در نتیجه کاربرد تیمار C1B3 مشاهده شد. اجزای تشکیل دهنده اسانس تحت تاثیر کاربرد جداگانه و تلفیقی کودهای بیولوژیک و عصاره کمپوست قرار گرفتند. در بین اجزای تشکیل دهنده اسانس،Terpinen-4-ol (18.01 درصد) و Cis -sabinene hydrate (15.4 درصد) به ترتیب بیشترین وLedene (0.005 درصد) وCamphene (0.01 درصد) کمترین مقدار را به خود اختصاص دادند.