Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مشخصات نشــریه/اطلاعات دوره

نتایج جستجو

2558

نتیجه یافت شد

مرتبط ترین ها

اعمال فیلتر

به روزترین ها

اعمال فیلتر

پربازدید ترین ها

اعمال فیلتر

پر دانلودترین‌ها

اعمال فیلتر

پر استنادترین‌ها

اعمال فیلتر

تعداد صفحات

27

انتقال به صفحه

آرشیو

سال

دوره(شماره)

مشاهده شمارگان

مرکز اطلاعات علمی SID1
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1393
  • دوره: 

    2
  • شماره: 

    4 (پیاپی 8)
  • صفحات: 

    1-11
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    968
  • دانلود: 

    590
چکیده: 

در این مطالعه تاثیر مقادیر مختلف کود ازت و ساعات مختلف برداشت بر کمیت و کیفیت اسانس و میزان فنل کل در گیاه دارویی مرزه (.Satureja hortensis L) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و اثر چهار سطح کود نیتروژن (0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) و در ساعات مختلف برداشت (6، 12 و 18) انجام شد. اسانس گیاه توسط دستگاه کلونجر (تقطیر با آب) با تعیین درصد اسانس، استخراج و سپس ترکیب های تشکیل دهنده اسانس توسط دستگاه GC-MS مورد تجزیه قرار گرفتند. برای اندازه گیری میزان فنل کل از روش فولین - سیکالتو و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش آنالیز واریانس دو طرفه و نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان کود در افزایش یا کاهش اسانس و سپس فنل کل در گیاه تاثیر دارد (P<0.05) اما در ترکیبات اسانس تاثیر قابل ملاحظه ای ندارد. با افزایش کود نیتروژن به میزان 50 تا 100 کیلوگرم در هکتار باعث افزایش مقدار اسانس و فنل کل شده در حالی که با افزایش بیشتر کود از میزان اسانس و فنل کل کاسته می شود. همچنین ساعت برداشت در میزان اسانس و فنل جذب شده نیز تاثیر دارد (p<0.05). به طوری که میزان فنل در برداشت صبحگاهی بیشتر از ظهر و عصر است و میزان اسانس در برداشت ساعات آخر روز بیشتر است. بنابراین به منظور دستیابی به بیشترین مقدار اسانس و فنل کل در گیاه مرزه بهتر است این گیاه در شرایطی با میزان کود نیتروژن بین 50 تا 100 کیلوگرم در هکتار کاشت و برداشت شود.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 968

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 590 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1393
  • دوره: 

    2
  • شماره: 

    4 (پیاپی 8)
  • صفحات: 

    12-26
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    4833
  • دانلود: 

    1802
چکیده: 

هدف از این تحقیق، بررسی و پژوهش در مورد اتنوبوتانی گیاهان دارویی مردمان بومی مناطق شمال شرقی استان خوزستان می باشد. با استفاده از پرسشنامه، اطلاعات افراد بومی در زمینه استفاده از گیاهان دارویی جمع آوری گردید و در فرم های مخصوص تدوین شد. تعداد 174 گونه گیاه دارویی متعلق به 65 تیره گیاهی، از مناطق مختلف شمال شرق استان (ایذه، باغملک، دهدز، لالی، اندیکا و مسجدسلیمان) جمع آوری و شناسایی گردید و نتایج نشان داد که به ترتیب: تیره های Asteraceae(22 گونه)، Lamiaceae (20 گونه)، Apiaceae (19 گونه) و Fabaceae (16 گونه) گیاهی از بیشترین کاربرد داروسازی برخوردار بودند و بیشترین موارد مصرف به ترتیب در زمینه رفع مشکلات گوارشی، تنفسی، سیستم ادراری و کاهش قند و چربی خون مشاهده شد. لذا با توجه به استفاده گسترده از گیاهان دارویی، توسعه طرح های اشتغال زایی بر مبنای کشت و توسعه گیاهان دارویی سازگار با شرایط اکولوژیکی منطقه، می تواند حداکثر بهره وری را داشته و راهکاری مناسب برای حفظ خزانه ژنتیکی گیاهی باشد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 4833

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 1802 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1393
  • دوره: 

    2
  • شماره: 

    4 (پیاپی 8)
  • صفحات: 

    27-35
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    1217
  • دانلود: 

    653
چکیده: 

بسیاری از گونه های دارویی که در عرصه های طبیعی پراکنش دارند به دلیل بهره برداری بی رویه در معرض تخریب قرار گرفته و برای جلوگیری از این پدیده، کشت و اهلی کردن آنها ضرورت دارد که آن هم بدون اطلاع از عوامل اکولوژیک موثر در پراکنش آنها در زیستگاه های طبیعی میسر نیست. پس از جمع آوری اطلاعات موجود در مورد پراکنش گونه گیاهی Teucrium polium در شرایط مختلف رویشگاهی حوضه آبخیز مهارلو، 3 ناحیه رویشی انتخاب گردید. به منظور تعیین نوع و میزان ارتباط این گونه با مولفه های اکولوژیکی، برداشت های صحرایی در هر 3 منطقه پراکنش گیاه انجام شد. عمده خصوصیات گیاهی نشان دهنده ارتباط قوی درصد پوشش، تراکم، فراوانی، تولید، وفور، بنیه گیاهی، چیرگی، اجتماعی بودن و تکمیل چرخه فنولوژی بود. جهت بررسی رفتار پارامترها و همگنی آنها با یکدیگر، از آنالیز مولفه های اصلی (PCA) استفاده شد. با توجه به ضرایب تجزیه به مولفه های اصلی، مشخص گردید که متغیرهای اجتماعی بودن و بنیه گیاهی بیشترین ضرایب را در مولفه اول و تراکم و تولید، بیشترین ضرایب را در مولفه دوم دارند. نمودار ضرایب Pc1 در برابر Pc2 مشخص کرد، سه رویشگاه در سه ناحیه جداگانه قرار دارند. همچنین نتایج نشان می دهد که پراکنش و نیاز رویشگاهی گیاه کلپوره، به مقدار زیادی در دو رویشگاه: سروستان و دراک مشابه بوده و در یک گروه قرار می گیرند. با در نظر گرفتن شباهت 60 درصد در هر دو مرحله آنالیز خوشه ای، نتایج نشان می دهد که بین رویشگاه سروستان و چشمه انجیر برای متغیرهای گیاهی، 76.76 درصد شباهت دیده می شود و با در نظر گرفتن تمامی متغیرها (اکولوژیکی و گیاهی)، شباهت این دو رویشگاه به 47.98 درصد می رسد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 1217

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 653 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1393
  • دوره: 

    2
  • شماره: 

    4 (پیاپی 8)
  • صفحات: 

    36-42
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    1351
  • دانلود: 

    583
چکیده: 

اسانس گیاه دارویی مرزه (.Satureja mutica L) متعلق به تیره نعناعیان در صنایع مختلف دارویی، آرایشی و بهداشتی کاربرد فراوان دارد. در این تحقیق به منظور دستیابی به کمیت و کیفیت بهینه اسانس گونه Satureja mutica، در زمان های مختلف برداشت، سرشاخه های هوایی گیاه در دوره های مختلف رشد گیاه (1391) جمع آوری و پس از خشک شدن به روش تقطیر با بخار آب اسانس گیری و جهت آنالیز و شناسایی مواد موثره اسانس از دستگاه GC-MS استفاده شد. نتایج نشان داد بالاترین بازده اسانس به ترتیب مربوط به فصول تابستان (3.78 درصد) و بهار (3.26 درصد) گزارش شد و دو ترکیب گاماترپینن و تیمول عمده ترکیبات اسانس بهاره و ترکیبات کارواکرول و پارا - سیمن عمده ترکیبات اسانس پاییزه گزارش گردید، یافته های این بررسی نشان داد که اسانس تابستانه در فاز گلدهی گیاه از کمیت و کیفیت بهینه اسانس برخوردار است و این موضوع در تایید استفاده و برداشت سنتی گیاه و سپس تاثیرپذیری بیشتر آن قابل بحث است.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 1351

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 583 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1393
  • دوره: 

    2
  • شماره: 

    4 (پیاپی 8)
  • صفحات: 

    43-49
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    1112
  • دانلود: 

    530
چکیده: 

آویشن شیرازی . Zataria multiflora Boissیکی از گونه های دارویی تیره نعناییان (Lamiaceae) می باشد که فقط در مناطق جنوب ایران افغانستان و پاکستان به صورت خودرو رویش دارد. در این تحقیق به منظور بررسی کمیت و کیفیت ترکیب های شیمیایی روغن اسانسی جمعیت های مختلف این گونه، سرشاخه های گلدار چهار جمعیت از استان های اصفهان، فارس، یزد و هرمزگان جمع آوری گردید. اسانس سرشاخه های گلدار گیاه به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) استخراج و سپس اجزای شیمیایی آن به روش های گاز کروماتوگرافی (GC) و گازکروماتوگرافی - طیف سنجی جرمی (GC-MS) شناسایی شدند. محتوای اسانس در محدوده 1.5 تا 3.3 درصد برآورد شدند. تعداد 27 ترکیب در تمامی نمونه ها شناسایی شدند که مجموع مقادیر آن ها از 96.1 تا 99.9 درصد کل اسانس هر یک از نمونه ها متغیر بود. دو ترکیب کاروا کرول و تیمول از مهم ترین اجزای اسانس سرشاخه های گلدار مورد مطالعه بودند. بیشترین میزان کارواکرول به ترتیب در اسانس مربوط به جمعیت های: اصفهان (75.1 درصد)، یزد (62.2 درصد) و هرمزگان (52.4 درصد) و بیشترین میزان ترکیب تیمول مربوط به اسانس جمعیت یزد گزارش گردید.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 1112

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 530 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1393
  • دوره: 

    2
  • شماره: 

    4 (پیاپی 8)
  • صفحات: 

    50-61
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    2102
  • دانلود: 

    952
چکیده: 

ترکیبات فنلی گیاه آویشن باغی (.Thymus vulgaris L) از جمله مهم ترین فرآورده های آنتی اکسیدانی آن می باشد که در صنعت داروسازی مورد استفاده قرار می گیرد. بدین منظور در این تحقیق تغییرات کمی ترکیبات فنلی گیاه دارویی آویشن تحت تنش خشکی و شوری مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق در سال 1392 در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه و آزمایشگاه دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) اجرا گردید. عصاره گیری به روش ماسراسیون انجام گرفت و ترکیبات فنلی با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اندازه گیری گردید. نتایج آزمایش نشان داد که تنش شوری و خشکی اثر معنی داری (P£%1) در میزان تیمول و سایر ترکیبات فنلی دارند. در تنش خشکی مقادیر وانیلیک اسید، تیمول، کافئیک اسید، کلروژنیک اسید، پاراکوماریک اسید، فرولیک اسید و سالیسیلیک اسید به ترتیب 189، 48، 144، 158، 153، 137 و 84 درصد نسبت به شرایط بدون تنش (شاهد) افزایش نشان دادند. مقدار ترکیبات بررسی شده در اثر تنش شوری نیز تغییراتی نشان داد اما این تغییرات در مقایسه با تنش خشکی قابل توجه نبود. بیشترین افزایش در تنش شوری مربوط به ترکیب رزمارینیک اسید بود که نسبت به شاهد افزایش 36.3 درصدی را نشان داد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 2102

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 952 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
نویسندگان: 

انزابی یونس | خاکی آرش

اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1393
  • دوره: 

    2
  • شماره: 

    4 (پیاپی 8)
  • صفحات: 

    62-71
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    1035
  • دانلود: 

    632
چکیده: 

بررسی های اتنوفارماکولوژیکی، فیتوشیمیایی و ضد باکتریایی گیاهان دارویی و خوراکی، به منظور دستیابی به ترکیبات طبیعی آنتی اکسیدان و ضدعفونی کننده در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری های عفونی، از مهمترین چالش های سازمان جهانی بهداشت (WHO) گزارش شده است. در این تحقیق گیاهان خوراکی: زرشک، کیوی و پیاز از استان های مختلف کشور جمع آوری و همزمان مهمترین استفاده های دارویی آن ها از مردم محلی اخذ و ثبت گردید، عصاره اتانولی گیاهان با استفاده از روش ماسراسیون در قیف پرکولاسیون، میزان فنل و فلاونوئید کل به روش اسپکتروفوتومتری، ارزیابی اثر ضد باکتریایی عصاره ها علیه جدایه های باکتری لیستریا مونوسیتوژنز از روش های دیسک دیفیوژن، تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) بر مبنای روش رقت لوله ای استفاده گردید و نتایج در سطح P<0.05 ارزیابی گردید. ارزیابی اتنوفارماکولوژیکی نشان داد که از فراورده های مختلف پیاز، سیر، زرشک، اسفند و سیاه دانه در طب سنتی استان های مورد بررسی به عنوان مقوی سیتم ایمنی، ضدالتهاب و ضدمیکروب قوی در پیشگیری و درمان عفونت های گوارشی، روده، عفونت سینوسی و ریه استفاده می شود. نتایج نشان داد بالاترین میزان ترکیبات فنلی (402.14±1.51 mgGAE/g) و فلاونوییدی (278.1±12.1 mgQUEg-1) در دو گیاه زرشک و پیاز مربوط به عصاره گیاه زرشک بود و عصاره های کیوی، زرشک و پیاز در مقایسه با آنتی بیوتیک استاندارد آمپی سیلین، به ترتیب با قطر هاله های عدم رشد 25.5، 22 و 21 میلی متر، مقدار MIC معادل 62.5، 125 و 125 میکروگرم بر میلی لیتر و MBC معادل 250، 500 و 500 میکروگرم بر میلی لیتر از عملکرد بهینه علیه باکتری لیستریا مونوسیتوژنز برخوردار بودند. نتایج آنالیز آماری نیز مشخص کرد که عصاره گیاه کیوی نسبت به عصاره دو گیاه دیگر از عملکرد ضدلیستریایی بیشتری برخوردار است و پیشنهاد می گردد در این رابطه بررسی های تکمیلی در مدل های حیوانی و بالینی صورت پذیرد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 1035

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 632 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1393
  • دوره: 

    2
  • شماره: 

    4 (پیاپی 8)
  • صفحات: 

    72-82
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    973
  • دانلود: 

    591
چکیده: 

آنغوزه (.Ferula assa-foetida L) گیاهی مرتعی متعلق به تیره چتریان (Apiaceae) و بومی نواحی استپی ایران و بخش هایی از افغانستان است. در اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ، ﺗﻨﻮع ژﻧﺘﻴﻜﻲ ژرم ﭘﻼﺳﻢ آنغوزه در جنوب شرق ایران (استان های کرمان و یزد) ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻧﺸﺎﻧﮕﺮﻣﻮﻟﻜﻮﻟﻲ RAPD ﻣﻮرد ارزﻳﺎﺑﻲ ﻗﺮار ﮔﺮفت. برگ های تازه و جوان گیاه آنغوزه از 30 رویشگاه مختلف جمع آوری گردید. اﺳﺘﺨﺮاج DNA ﺑﻪ روش CTAB ﺗﻐﻴﻴﺮﻳﺎﻓﺘﻪ از برگ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. از 15 آﻏﺎزﮔﺮ ﺗﺼﺎدﻓﻲ که در واکنش PCR اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ، ﺗﻌﺪاد 10 آﻏﺎزﮔﺮﻧﻮارﻫﺎی ﺑﻬﺘﺮی ﺗﻮﻟﻴﺪﻛﺮدﻧﺪ. از این ﺗﻌﺪاد آﻏﺎزﮔﺮ، 118 ﻗﻄﻌﻪ ﭼﻨﺪﺷﻜﻞ ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪ که بر اساس حضور یا عدم حضور در نواربندی هر جمعیت اﻣﺘﻴﺎزدﻫﻲ شده و ﺟﻬﺖ آﻧﺎﻟﻴﺰ اﻧﺘﺨﺎب ﺷﺪﻧﺪ. ﻣﺎﺗﺮﻳﺲ ﺻﻔﺮ و یک، ﺗﻮﺳﻂ ﻧﺮم افزار NTSYS-pc ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ضریب ﺗﺸﺎﺑﻪ دایس به ماتریس ﻓﺎﺻﻠﻪ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﺷﺪ و ﺳﭙﺲ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از اﻟﮕﻮرﻳﺘﻢ ﻣﻴﺎﻧﮕین ﻓﺎﺻﻠﻪ (UPGMA) دندوگرام ﻣﺮﺑﻮﻃﻪ رﺳﻢ شد. ﺑﺮ اﻳﻦ اساس 30 جمعیت ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ در 5 ﮔﺮوه ﺟﺎﻳﺎﺑﻲ ﺷﺪﻧﺪ. ﻛﻼﺳﺘﺮ ﺣﺎﺻﻠﻪ ﺗﺎ اندازه ای ﺑﺎ ﺗﻨﻮع ﺟﻐﺮاﻓﻴﺎﻳﻲ ﻫﻤﺨﻮاﻧﻲ داﺷﺖ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺗﺠﺰﻳﻪ ﺑﻪ موﻟﻔﻪ ﻫﺎی اصلی ﺑﺎﻧﺘﺎﻳﺞ ﺗﺠﺰیه ﻛﻼﺳﺘﺮ ﺗﻘﺮیبا ﻣﺸﺎﺑﻪ ﺑﻮد. ﻧﺘﺎﻳﺞ حاصل از این ﺗﺤﻘﻴﻖ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ اﺳﺘﻔﺎده از تکنیک RAPD ﺑﺮای ارزﻳﺎﺑﻲ تنوع ژنتیکی ﺑﻴﻦ جمعیت های مختلف جغرافیایی ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 973

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 591 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
telegram sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
twitter sharing button
email sharing button
email sharing button
email sharing button
sharethis sharing button