بیان مساله: تغذیه بهینه زنان پایه و اساس سلامتی آنهاست و تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار می گیرد. کانون سلامت زنان، تغذیه آنهاست. نیازها و مسایل تغذیه ای زنان بر پایه متغیرهای مختلف مانند سن، مرحله رشد و تکامل، عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است. علاوه بر این متغیرها زنان نیازهای مشخص و ویژه ای در ارتباط با قاعدگی، باروری، شیردهی و یائسگی دارند. الگوی غذای مناسب زنان تمامی مواد مغذی مورد نیاز فعالیتهای بهینه آنها را در طول زندگی فراهم می سازد. تغذیه صحیح نقطه اصلی و مرکزی ارتقا بهداشت، پیشگیری از بیماریها و درمان بیماریهاست.هدف از این بررسی: 1- تعیین الگوی مصرف مواد غذایی زنان یائسه در شهر و روستا، 2- تعیین میزان دریافت کالری و سایر ریز مغذی های زنان یائسه و 3- مقایسه میزان دریافت کالری و ریز مغذی و نیز الگوی مصرف مواد غذایی زنان یائسه در شهر و روستا بود.روش بررسی: در این بررسی 120 زن یائسه از شهر و روستاهای اطراف اردبیل 60) زن شهری و 60 زن روستایی( جهت مطالعه انتخاب شدند. اطلاعات غذایی بوسیله پرسشنامه یاد آمد خوراک 24 ساعته و تکرار مصرف مواد غذایی جمع آوری شد. داده ها بوسیله نرم افزارهای کامپیوتری FP2, EPI6 و SPSS و برنامه آماری ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.نتایج: نتایج نشان داد که دریافت کالری و پروتیین زنان روستایی از نظر آماری بیشتر از زنان شهری بود (p<0.05)، همچنین میزان ویتامین دریافتی زنان روستایی بیشتر از زنان شهری بود (p<0.01) و دریافت آهن در زنان روستایی از نظر آماری بیشتر از زنان شهری بود (p<0.001) مقادیر دریافت ویتامینهای، فولاسین و A و املاح فسفر، منیزیم و سلنیم در زنان روستایی از نظر آماری کمتر از مقادیر توصیه شده بهداشت جهانی بود (p<0.001). میزان دریافت کالری، ویتامین A، ویتامین، فولاسیون و فیبر در زنان شهری از نظر آماری کمتر از مقادیر توصیه شده بهداشت جهانی بود (p<0.05) نتایج حاصل از بسامد خوراک مواد غذایی نشان داد که به ترتیب غلات مخصوصا نان لواش، سیب زمینی، تخم مرغ، شیر، ماست، پنیر، سیر و پیاز، روغن نباتی و کره عمده غذای مصرفی زنان شهری و روستایی بود.الگوی تغذیه زنان یائسه در شهر و روستا نزدیک هم می باشند. با توجه به کمبود برخی از ریز مغذیها در برنامه غذایی زنان یائسه در شهر و روستا بهبود وضعیت تغذیه میتواند نقش موثری در ارتقای سلامت زنان یائسه داشته باشد.