مقدمه: اختلال چربی های خون از مهم ترین فاکتورهای خطرناک در ایجاد آترواسکلروز شریان های کرونر قلب هستند. داروی لواستاتین ماده قوی برای جلوگیری از فعالیت آنزیم HMG-CoA ردوکتاز می باشد که غلظت کلسترول در LDL و VLDL را کاهش می دهد. گیاه شوید نیز موجب کاهش چربی های خون می شود گیاه علفی و معطر با نام علمی(Anethum graveolens.L) و اجزای اصلی شوید کاروون، فلاندرنن، لیمونن و تانن می باشد که دارای فرمول مولکولی حلقوی می باشد و به عنوان یک مهار کننده چربی ها عمل می کند. هدف از انجام این مطالعه مقایسه اثر داروی شیمیایی لواستاتین و عصاره آبی تخم شوید بر سطوح لیپیدهای پلاسمای خون است.روش بررسی: این پژوهش از نوع تجربی که 32 رات نر از نژاد ویستار با وزن 30±250 گرم وارد مطالعه شد و رات ها در دمای 1±23 درجه سانتی گراد نگهداری و به 4 گروه 8 تایی تقسیم شدند. به گروه 1و 2 به ترتیب رژیم عادی و پرکلسترول و به گروه های 3و4 به ترتیب رژیم پرکلسترول به همراه لواستاتین و عصاره آبی تخم شوید به مدت 3 هفته داده شد سپس از گروه های فوق خون گیری به عمل آمد و سطح پلاسمایی لیپیدهای حیوان به روش دستی اندازه گیری گردید.نتایج: نتایج مطالعه نشان می دهد که عصاره آبی تخم شوید و لواستاتین هر کدام به تنهایی سطح پلاسمایی کلسترول، تری گلیسیرید، TG/HDL, LDL/HDL, LDL را نسبت به گروه پر چرب به طور معنی داری کاهش داده است درمورد گروه عصاره آبی تخم شوید میزان سطح پلاسمای سطح کلسترول و LDL خون موش ها از گروه لواستاتین به طور معنی داری کاهش بیشتری را نشان داده است (P<0.001) اما در مورد، TG/HDL, LDL/HDL, TG اختلاف بین دو گروه مشاهده نشد در مورد HDL هر دو افزایش معنی داری نسبت به گروه پرچرب را نشان داده (P<0.001)که این افزایش در مورد لواستاتین تاثیر بیشتری داشته است.نتیجه گیری: یافته های به دست آمده از عصاره آبی تخم شوید نشان می دهد که این گیاه بر روی لیپیدهای پلاسما موثر بوده و در مورد کلسترول و LDL تاثیر بیشتری نسبت به داروی لواستاتین داشته است.