این پژوهش به منظور بررسی اثر تلقیح قلمه های ریشه دار شده سه رقم زیتون با سه گونه قارچ همزیست از جنس Glomus بر ویژگی های رشد، میزان کلروفیل و جذب برخی عناصر غذایی در قلمه ها اجرا گردید. مطالعه به صورت یک آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور، بر پایه ی طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی علوم باغبانی دانشگاه بوعلی سینا انجام شد. فاکتور اول ارقام زیتون در سه سطح شامل ’ آربکین‘ (R1)، ’ کنسروالیا‘ (R2) و ’ مُحرم‘ (R3) و فاکتور دوم تلقیح قلمه های ریشه دار شده با مخلوط های متفاوتی از سه گونه قارچ میکوریزادر پنج سطح شامل D1 (G. mosseae+G. intraradices)، G. hoi) D2+G. mosseae)، D3 (G. hoi+G. intraradices)، D4(ترکیب هر سه گونه قارچ) و D5 بدون تلقیح (شاهد) بودند. بر اساس نتایج بیشترین درصد همزیستی R2D2و کمترین آن در تیمارهای D5 هر سه رقم مشاهده گردید. کاربرد قارچ میکوریزا موجب افزایش معنی دار برخی ویژگی های رشد از جمله ارتفاع و قطر ساقه اصلی نهال، سطح برگ، وزن تر و خشک اندام های هوایی و ریشه و نیز محتوای کلروفیل a، b و کل در همه تیمار های مایه زنی شده نسبت به شاهد گردیدند. همزیستی قارچ ها هم چنین موجب افزایش معنی دار جذب عناصری چون فسفر، پتاسیم، روی و آهن نسبت به شاهد گردید. براساس نتایج حاصل از این مطالعه و اثرات مثبت قارچ میکوریزا روی رشد و جذب عناصر غذایی در نهال های زیتون، کاربرد مخلوط قارچ های فوق در تولید و پرورش این نهال ها توصیه می گردد.