زمینه مطالعاتی: مرغ شاخدار یا مرغ مروارید نام رایج از هفت گونه پرندگان گالیناکوس از خانواده نومیدیدا است که گوشت و تخم آنها مقبولیت بالایی دارد. هدف: این پژوهش بهمنظور مقایسه کیفیت داخلی و خارجی، ترکیب شیمیایی و ترکیب اسید چرب زرده ی تخم مرغ مروارید آذربایجان شرقی با تخممرغ انجام شد. روش کار: بدین منظور تعداد 50 عدد تخم سالم بهصورت نمونهگیری تصادفی ساده از ایستگاه تحقیقات مرغ مروارید و تعداد 50 عدد تخممرغ سالم از فروشگاه معتبر خریداری شد. پس از نمونهبرداری تخمها بلافاصله به آزمایشگاه منتقل و صفات مرتبط با کیفیت تخم بهصورت انفرادی اندازهگیری شد. نتایج: میانگین صفات مرتبط با کیفیت خارجی و داخلی تخم مرغهای مروارید از قبیل وزن تخم، درصد و ضخامت پوسته، شاخص شکل تخم، حجم تخم، درصد زرده، درصد سفیده، واحد هاو، رنگ زرده به ترتیب 736 / 40 گرم، 604 / 15 درصد و 718 / 0 میلیمتر، 801 / 78، 035 / 42 سانتیمتر مکعب، 418 / 31 درصد، 977 / 52 درصد، 030 / 78 و 800 / 8 بود. میانگین این صفات در تخممرغ به ترتیب 371 / 61 گرم، 080 / 9 درصد و 665 / 0 میلیمتر، 852 / 76، 065 / 63 سانتیمتر مکعب، 334 / 31 درصد، 585 / 59 درصد، 075 / 75 و 70 / 4 اندازهگیری شد. میانگین کلسترول نمونههای زرده ی تخم مرغ مروارید و تخممرغ به ترتیب 1605 و 1391 میلیگرم در هر 100 گرم زرده اندازهگیری شد. برای تعیین ترکیب اسیدهای چرب زرده به روش کروماتوگرافی گازی تعداد 5 نمونه مخلوط بهصورت تصادفی انتخاب شد. بیشترین اسیدهای چرب زرده ی تخم مرغ مروارید مربوط به اسید پالمیتیک و اسید اولئیک و اسید لینولئیک بود که مقادیر آنها به ترتیب 27 / 28، 68 / 34، 13 / 20 درصد از کل اسیدهای چرب زرده و در تخممرغ خوراکی به ترتیب 17 / 29، 72 / 27 و 20 / 17 درصد از کل اسیدهای چرب زرده بود. میانگین مجموع اسیدهای چرب اشباع ) SFA ( و غیراشباع با چند پیوند دوگانه ) PUFA ( در زرده ی تخم مرغ مروارید به ترتیب 14 / 38 و 09 / 22 درصد و برای زرده ی تخممرغ 63 / 40 و 26 / 19 درصد اندازهگیری شد. نتیجهگیری نهایی: با توجه به نتایج این تحقیق، درصد پوسته، ضخامت پوسته، میزان کلسترول و چربی زرده ی، MUFAs، PUFAs و اسیدهای چرب امگا-6 تخم مرغ مروارید در مقایسه با تخممرغ بیشتر بود.