ژیاردیازیس یک عفونت پروتوزوآیی روده باریک است که توسط لامبلیا ایجاد می شود و اغلب بدون نشانه بالینی میباشد. ژیاردیا در سراسر دنیا با شیوع 2 تا 20 درصد پراکندگی دارد و ایران هم یکی از مناطق اپیدمیولوژیک این بیماری میباشد و در بسیاری از مناطق ایران این بیماری شایع است. انسان میزبان طبیعی ژیاردیا لامبلیا میباشد و عفونت ژیاردیازیس در کودکان به ویژه گروه سنی 6 تا 10 سال شایع تر از بالغین است. انتقال کیست انگل از طریق آلودگی غذا، آب یا از شخصی به شخص دیگر صورت میگیرد. درمان دارویی و پیشگیری از انتقال کیست از روشهای کنترل این بیماری میباشد. داروهای شیمیایی مورد استفاده دارای طیف وسیعی از عوارض جانبی میباشند و در کودکان تحمل دارویی بسیار کم میباشد. در این مطالعه اثرات عصاره مایع حاصل از افشردن پیاز سه گونه گیاهی از جنس آلیوم (سیر، پیاز و موسیر) که به عنوان مواد خوراکی استفاده میشوند، در از بین بردن کیست ژیاردیا در محیط In vitro به روش بینگهام انجام شد و اثرات این مواد در از بین بردن کیست ژیاردیا در دمای 4 و 24 درجه سانتی گراد و زمانهای 30 دقیقه، 1، 2 و 3 ساعت آزمایش شده و نتایج حاصله با استفاده از برنامه کامپیوتری SPSS/PC مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از نمونه ها، 250 کیست شمارش و نتایج میزان کشندگی هر ماده به صورت زیر ثبت شده است:
1- سیر دارای میانگین کشندگی 107.5±34.1 و مقدار آن 43.2 درصد میباشد، 2- پیاز دارای میانگین کشندگی 9.88±102.83 و مقدار آن 40.80 درصد میباشد، 3- موسیر دارای میانگین کشندگی 4.80±84.66 و مقدار آن 33.6 درصد می باشد، 4- کنترل دارای میانگین کشندگی 9.45±26.72 و مقدار آن 9.0درصد میباشد.در تمامی موارد مقدار P کمتر از0.05 می باشد (P<0.05) . همچنین بیشترین اثر کشندگی در زمان 3 ساعت و دمای 24 درجه سانتی گراد به دست آمد. نتیجه کلی این پژوهش نشان می دهد که این مواد خوراکی طبیعی دارای اثرات کشندگی بر روی کیستهای ژیاردیا می باشند.