کمبود آهن که بیشتر به صورت کلروز در برگ های جوان بروز می نماید، به عنوان یکی از نارسایی های مهم تغذیه ای در درختان مرکبات، به ویژه در شرایط خاک های آهکی مطرح است و به شدت عملکرد و کیفیت محصول آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. گزینش پایه های مقاوم به کلروز آهن یکی از راهکارهای مهم برای جلوگیری از این مساله تغذیه ای به شمار می رود. در آزمایشی که به همین منظور در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرستان جهرم انجام شد، اثرات پایه های مقاوم به کلروز آهن یعنی ماکروفیلا (Citrus macrophylla Wester)، ولکامریانا (Citrus volkameriana) و نارنج (Citrus aurantium) در مقایسه با پایه معمول در منطقه (لیمو ترش (Citrus aurantifolia Swing و نیز برهمکنش آن ها در ترکیب با رقم های پیوندی پرتقال 'والنسیا'، 'واشنگتن ناول'، پرتقال محلی جهرم و پرتقال 'تو سرخ' بررسی شد. در این آزمایش همچنین اثر سه سطح فاکتور کود سکوسترن 138 آهن 0 (شاهد)، 5 و 10 گرم به ازای هر درخت روی نهال های پایه مورد مقایسه قرار گرفت. پایه های ماکروفیلا و نارنج دارای بیشترین اثر معنی دار در سطح آماری 1% بر افزایش شاخص کلروفیل برگ رقم های پیوندی بودند. همچنین پایه ماکروفیلا از بالاترین میزان جذب آهن برخوردار بود. برهمکنش پایه و کود سکوسترن 138 آهن نشان داد که مصرف کود سکوسترن آهن روی پایه ماکروفیلا هیچ گونه اختلاف معنی دار در سطح آماری 1% بر شاخص کلروفیل برگ نداشت، بنابراین پایه ماکروفیلا دارای قابلیت بالایی در افزایش شاخص کلروفیل برگ رقم های پیوندی بدون استفاده از کود سکوسترن آهن بود. پایه نارنج دارای پایین ترین میزان جذب آهن در بین پایه های آزمایشی بود، اما به طور معنی داری شاخص کلروفیل را در رقم های پیوندی افزایش داد. این مساله به طور عکس در مورد پایه لیمو ترش مطرح بود، زیرا با وجود بالا بودن میزان جذب آهن توسط آن در مقایسه با سایر پایه ها، رقم های پیوندی بر روی آن دارای شاخص کلروفیل پایینی بودند. این مورد نه تنها نشان دهنده تاثیر مشخص پایه بر مساله پارادکس کلروز آهن (مشاهده مقادیر یکسان و حتی بالاتر میزان آهن در برگ های مبتلا به کلروز نسبت به برگ های سبز به ویژه در شرایط خاک های آهکی) در برگ رقم های پیوندی بوده، بلکه نشان داد که کارآیی نوع پایه تنها به توانایی آن در جذب آهن مربوط نبوده و عوامل دیگری نیز در نقش آن بر افزایش شاخص کلروفیل برگ موثر بوده است. پایه ماکروفیلا در سطح آماری 1% به طور معنی داری میزان جذب آهن، روی، منگنز و مس را در مقایسه با سایر پایه ها افزایش داد و بالاترین میزان جذب فسفر و پتاسیم و در حد متناسب نیتروژن را به خود اختصاص داد، که این ویژگی ها, آن را به عنوان پایه ای مناسب در منطقه مطرح می نماید. این آزمایش همچنین اختلاف معنی دار بین رقم های پیوندی را از نظر مقاومت به کلروز آهن نشان داد، چنانکه پرتقال 'ناول' و تا حدودی پرتقال محلی بدون تاثیرپذیری از نوع پایه بکار رفته، دارای شاخص کلروفیل بالاتری بودند. در مقابل رقم های پیوندی پرتقال 'توسرخ' و 'والنسیا' دارای شاخص کلروفیل پایین تری نسبت به سایر رقم های بوده و بیشتر تحت تاثیر نوع پایه به کار رفته در آزمایش بودند. به عنوان مثال پایه ماکروفیلا در مقایسه با پایه لیمو ترش میزان شاخص کلروفیل برگ رقم حساس پرتقال 'تو سرخ' را به میزان 18% افزایش داد.