زعفران از گیاهان بومی و ارزشمند سرزمین ایران است. در این پژوهش ریز افزایی زعفران استهبان فارس مورد بررسی قرار گرفت و محیط کشت مناسب و غلظت و نوع تنظیم کننده های رشد لازم افزایش سریع درون شیشه ای این گیاه تعیین شد. پداژه های زعفران از استهبان فارس تهیه و به بخش علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انتقال داده شدند. برای کشت های درون شیشه ای، پداژه ها به دو قسمت تقسیم شده، نیمی در دمای 4 تا 5 درجه سانتی گراد و نیمی دیگر در دمای 25 تا 30 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. ریز نمونه های مورد استفاده قطعات پداژه (یک چهارم اندازه هر پداژه) بودند. برای تشکیل پداژک ها محیط کشت موراشیگی و اسکوگ(MS) نیم غلظت مورد استفاده قرار گرفت که شامل 50 گرم در لیتر سوکروز و 500 میلی گرم در لیتر کازیین هیدرولیز شده بود. تنظیم کننده های رشد گیاهی به کار رفته در این محیط شامل 2, 4- دی کلروفنوکسی استیک اسید (2,4-D) و بنزیل آدنین(BA) در غلظت های 0، 0.5 ، 1 و 1.5 میلی گرم در لیتر بود. پداژک های به دست آمده برای رشد بیشتر به محیط کشت تمام غلظت موراشیگی و اسکوگ که شامل نفتالن استیک اسید(NAA) در غلظت های 1.4، 1.6، 1.8، 2، 2.2، 2.4، 2.6، 2.8 و 3 میلی گرم در لیتر بود، انتقال یافتند. محیط کشت مورد استفاده برای شاخه زایی محیط نیم غلظت موراشیگی و اسکوگ بود که شامل BA و NAA در غلظت های 0، 1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 8، 9 و 10 میلی گرم در لیتر بود. اندازه گیری قطر پداژک ها، تعداد پداژک ها و طول شاخساره به ترتیب پس از 3, 6 و 8 هفته انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که دریافت پیش تیمار دمای پایین برای پداژک ها سودمند است. غلظت بهینه برای تشکیل پداژک ها شامل 1 میلی گرم در لیتر 2,4-D و 0.5 میلی گرم در لیتر BA بود. برای رشد پداژک ها بهترین غلظت تنظیم 1.8 میلی گرم در لیتر NAA و برای شاخه زایی 10 میلی گرم در لیتر NAAو 10 میلی گرم در لیتر BA بودند. کشت پداژک ها در محیط کشت نیم غلظت MSکه شامل2,4-D و BA هر کدام با غلظت 1 میلی گرم در لیتر بود به ریشه زایی منجر شد.