بطور معمول در تزریقات عضلانی یا زیر جلدی از دو روش استفاده می شود. روش اول کشیدن دارو و تزریق آن با استفاده از یک سرسوزن و روش دوم تعویض سرسوزن قبل از تزریق بداخل بافت است. به نظر می رسد استفاده از روش دوم به علت کاهش آسیب بافتی در هنگام ورود سرسوزن، بر درد و دیگر عوارض موضعی شامل قرمزی و تورم در روزهای بعد تاثیر کاهنده داشته باشد.
این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور بود که به روش متقاطع 2×2 انجام شد. تعداد 39 دانشجو پرستاری و هوشبری ترم یک دانشگاه علوم پزشکی زنجان ورودی سال 1382، بدون سابقه قبلی واکسیناسیون هپاتیت B بطور تصادفی به دو گروه 19 و 20 نفره تقسیم شده و در دو نوبت به فاصله یک ماه بر علیه هپاتیت B واکسینه شدند. واکسیناسیون گروه A (n=19) در نوبت اول تزریق واکسن هپاتیت B با تعویض سرسوزن و در نوبت دوم بدون تعویض سرسوزن و واکسیاسیون گروه B (n=20) در حالت عکس انجام شد. در هر دو مرحله 1 میلی لیتر واکسن هپاتیت B با سرسوزن30mm×23G در عضله دلتوئید توسط یک واکسیناتور تزریق شد. واکنشهای موضعی واکسن شامل درد، قرمزی و تورم بمدت چهار روز پیگیری شد. جهت اندازه گیری درد از ابزار ده شماره ای شدت درد با تقسیم بندی. (0 هیچ، 3-1 کم، 6-4 آزار دهنده، 10-7 شدید تا غیر قابل تحمل)، قرمزی با روش مشاهده و تورم از خط کش و بر حسب سانتی متر استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون های توصیفی و nonparametric استفاده شد.
نتایج بدست آمده نشان داد تعویض سرسوزن بر مقدار تورم (P=0.02) و قرمزی (P=0.03) محل تزریق موثر است. شیوع احساس درد در افرادیکه تزریق آنها بدون تعویض سرسوزن انجام شده بود 41% و در گروه با تعویض سرسوزن 30.7% بود که از نظر آماری معنی دار نبود.
با توجه به نتایج بدست آمده جهت کاهش عوارض موضعی بعد از واکسیاسیون توصیه می شود در صورت وجود امکانات سرسوزن قبل از تزریق واکسن تعویض شود.