مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

3,908
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

1,174
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

3

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی وضعیت نیترات در خاک، آب و گیاه اراضی سبزیکاری منطقه براآن اصفهان

صفحات

 صفحه شروع 23 | صفحه پایان 34

چکیده

 به دلیل اثرات زیانبار نیترات اضافی در گیاهان خوراکی, در سال های اخیر مطالعات زیادی در زمینه تجمع نیترات در محصولات زراعی بویژه سبزی ها انجام شده است. با توجه به ضرورت موضوع, تحقیق حاضر برای بررسی وضعیت نیترات خاک, آب و گیاه اراضی کشاورزی سبزیکاری منطقه براآن شمالی به مدت 2 سال انجام شد. سبزی های مورد بررسی شامل سبزی های برگی شوید, جعفری, نعناع, تره گشنیز, برگ چغندر, شنبلیله و اسفناج و سبزی های غده ای سیب زمینی, گوجه فرنگی, بادمجان, پیاز, طالبی و خیار بوته ای بودند. برای هر سبزی 3 مزرعه که دارای مدیریت زراعی تقریبا یکسان بودند انتخاب و نمونه گیری از اندام خوراکی سبزی در هر مزرعه با 3 تکرار و نمونه گیری از خاک و آب آبیاری این مزارع در شروع و پایان فصل رشد با 3 تکرار انجام گردید. نتایج نشان داد در سال اول حدود 75 درصد از سطح اراضی مورد بررسی و در سال دوم حدود 79 درصد از سطح اراضی مورد بررسی دارای غلظت نیترات فراتر از حد بحرانی بود. غلظت ازت نیتراتی در آب بیشتر چاه های مورد بررسی (62 درصد مزارع مورد بررسی) فراتر از حد مجاز 10 میلی گرم بر لیتر بود که برای شرب انسان و دام و استفاده در آبیاری و همچنین به عنوان آب زیر زمینی دارای محدودیت بود. در سبزی های مورد بررسی سبزی برگی شوید با میانگین کل نیترات 2120.9 و سبزی غده ای پیاز با میانگین نیترات 237.7 میلی گرم بر کیلوگرم بالاترین غلظت نیترات را دارا بودند. از بین سبزی های برگی اسفناج با میانگین نیترات 20.8 و از بین سبزی های غده ای خیار بوته ای با میانگین نیترات 89 میلی گرم بر کیلوگرم وزن تازه کمترین غلظت نیترات را به خود اختصاص دادند. در مجموع غلظت نیترات در سبزی های برگی 4 الی 629.7 (میانگین 1155.9) میلی گرم بر کیلوگرم وزن تازه و در سبزی های غده ای 17.3 الی 872.4 (میانگین 150.5) میلی گرم بر کیلوگرم وزن تازه بود که نشانگر بالاتر بودن غلظت نیترات در سبزی های برگی نسبت به سبزی های غده ای است. مقایسه غلظت نیترات نمونه های گیاهی با حدود معمول نشان داد که کلیه سبزی های برگی (باستثنای اسفناج) و کلیه سبزی های غده ای (باستثنای خیار بوته ای) دارای غلظت فراتر از حد معمول نیترات در گیاه بودند. همچنین غلظت نیترات اندازه گیری شده در سبزی ها در دو زمان صبح و بعد از ظهر اختلاف قابل توجهی را نشان داد. در مجموع نتایج تحقیق بیانگر آلودگی خاک, آب و گیاه به نیترات در اثر استفاده بیش از اندازه و نامناسب کودهای ازته در اراضی سبزیکاری مورد بررسی بود.

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

رحمانی، حمیدرضا. (1385). بررسی وضعیت نیترات در خاک, آب و گیاه اراضی سبزیکاری منطقه براآن اصفهان. علوم محیطی، 3(11)، 23-34. SID. https://sid.ir/paper/117542/fa

Vancouver: کپی

رحمانی حمیدرضا. بررسی وضعیت نیترات در خاک, آب و گیاه اراضی سبزیکاری منطقه براآن اصفهان. علوم محیطی[Internet]. 1385؛3(11):23-34. Available from: https://sid.ir/paper/117542/fa

IEEE: کپی

حمیدرضا رحمانی، “بررسی وضعیت نیترات در خاک, آب و گیاه اراضی سبزیکاری منطقه براآن اصفهان،” علوم محیطی، vol. 3، no. 11، pp. 23–34، 1385، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/117542/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button