مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

965
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

653
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

1

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

سهم دریافت انرژی و مواد مغذی خانوارهای ایرانی از اقلام غذایی یارانه ای در گروه های اجتماعی – اقتصادی

صفحات

 صفحه شروع 43 | صفحه پایان 56

چکیده

 سابقه و هدف: این بررسی با هدف تعیین سهم یارانه های غذایی و کالاهای مشمول یارانه در تامین نیازهای تغذیه ای خانوارهای ایرانی در شهر و روستا و گروه های اجتماعی – اقتصادی متفاوت انجام شد.مواد و روش ها: این مطالعه با استفاده از داده های طرح جامع مطالعات الگوی مصرف مواد غذایی خانوار و وضعیت تغذیه ای کشور طی سال های 81 ـ1379 و انتخاب خانوارها در شهر و روستا با نمونه گیری خوشه ای سیستماتیک انجام شد. برای ارزیابی وضعیت اجتماعی - اقتصادی, مشخصات کلی خانوار توسط پرسشگران مجرب پرسیده شد. داده های الگوی مصرف با استفاده از پرسشنامه های 24 ساعت یادآمد خوراک برای 3 روز متوالی گرد آوری شد. برای ارزیابی کالاهای یارانه ای از جدول توزین مستقیم اقلام غذایی عمده (برنج, روغن, قند و شکر), ثبت دو روزه و جدول نحوه خرید اقلام غذایی عمده استفاده شد. در فایل داده ها, کالاهای یارانه ای و غیریارانه ای از یکدیگر مجزا و سهم آن ها از کل موادغذایی مصرفی و در تامین انرژی و درشت مغذی ها در خانوارهای ایرانی تعیین شد. به کمک روش تحلیل عاملی 3 عامل به عنوان متغیرهای وضعیت اجتماعی - اقتصادی در نظر گرفته شد و سهک های آن ها به دست آمد. سهک اول به عنوان گروه وضعیت اجتماعی - اقتصادی پایین, سهک دوم به عنوان گروه متوسط و سهک سوم به عنوان گروه با وضعیت بالا کدگذاری شد و سهم یارانه های غذایی در تامین انرژی و درشت مغذی ها در این گروه ها برآورد شد.یافته ها : در مجموع 7158 خانوار شامل 2496 روستایی (9/34%) و 4662 شهری (1/65%) مورد بررسی قرار گرفتند. بیشترین مصرف نان متعلق به گروه اجتماعی - اقتصادی پایین بود. انرژی, کربوهیدرات و پروتئین حاصل از نان در گروه های اجتماعی - اقتصادی بالاتر کمتر بود. در روستاها مصرف روغن نباتی جامد (82 گرم/نفر/روز) و در شهرها مصرف روغن نباتی مایع (6/3 گرم/ نفر/روز) بالاتر بود. با بالا رفتن وضعیت اجتماعی - اقتصادی, مصرف روغن نباتی جامد یارانه ای و آزاد و روغن کل کاهش و روغن نباتی مایع آزاد و سهم آن در شهرها افزایش یافت (به ترتیب در سهک ها 6/2, 0/3 و 1/4 گرم/ نفر/ روز). به همین ترتیب, سهم مصرفی قند و شکر و برنج آزاد در طبقات اجتماعی - اقتصادی بالاتر, بیشتر بود. در روستا و شهر سهم انرژی حاصل از نان (در طبقات اجتماعی - اقتصادی پایین, متوسط و بالا به ترتیب 42.3±0.5, 37.4±0.5 و 33.0±0.5 و در شهر به ترتیب 36.4±0.4, 30.0±0.3 و 26.4±0.3) و روغن نباتی جامد در طبقات پایین تر اقتصادی - اجتماعی بالاتر و انرژی حاصل از قند و شکر پایین تر بود. در شهر نیز انرژی حاصل از روغن نباتی مایع آزاد در طبقات پایین تر اقتصادی - اجتماعی, پایین تر بود. انرژی حاصل از برنج آزاد و برنج کل در طبقات اجتماعی - اقتصادی بالاتر افزایش داشت.نتیجه گیری: طبقات بالای اقتصادی - اجتماعی سهم کمتری از برنج, روغن و قند و شکر خود را به صورت یارانه ای دریافت می کنند. طبقات اجتماعی - اقتصادی پایین تر انرژی, کربوهیدرات و پروتئین بیشتری را از اقلام غذایی یارانه ای به دست می آورند.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    عبدالهی، مرتضی، محمدی نصرآبادی، فاطمه، هوشیارراد، آناهیتا، حاجی فرجی، مجید، و اسفرجانی، فاطمه. (1390). سهم دریافت انرژی و مواد مغذی خانوارهای ایرانی از اقلام غذایی یارانه ای در گروه های اجتماعی – اقتصادی. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، 6(1 (پی در پی 20))، 43-56. SID. https://sid.ir/paper/121363/fa

    Vancouver: کپی

    عبدالهی مرتضی، محمدی نصرآبادی فاطمه، هوشیارراد آناهیتا، حاجی فرجی مجید، اسفرجانی فاطمه. سهم دریافت انرژی و مواد مغذی خانوارهای ایرانی از اقلام غذایی یارانه ای در گروه های اجتماعی – اقتصادی. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران[Internet]. 1390؛6(1 (پی در پی 20)):43-56. Available from: https://sid.ir/paper/121363/fa

    IEEE: کپی

    مرتضی عبدالهی، فاطمه محمدی نصرآبادی، آناهیتا هوشیارراد، مجید حاجی فرجی، و فاطمه اسفرجانی، “سهم دریافت انرژی و مواد مغذی خانوارهای ایرانی از اقلام غذایی یارانه ای در گروه های اجتماعی – اقتصادی،” مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، vol. 6، no. 1 (پی در پی 20)، pp. 43–56، 1390، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/121363/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button