Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

763
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

701
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثر کمبود بور و آهن بر محتوای رنگیزه های فتوسنتزی، کربوهیدرات ها و ترکیبات فنلی دو رقم سورگوم (Sorghum bicolor L.)

صفحات

 صفحه شروع 19 | صفحه پایان 39

چکیده

 بور و آهن دو عنصر کم مصرف ضروری برای گیاهان عالی هستند که کاهش دسترسی به آنها می تواند بر فرایندهای حیاتی تاثیر نامطلوبی بگذارد. برای بررسی اثر کمبود این عناصر بر سورگوم, بذرهای سترون دو رقم کیمیا و شوگرگریز در محیط تغییر یافته Murashige-Skoog به ترتیب در شرایط بدون بوریک اسید (H3BO3) و حاوی نصف غلظت آهن, کشت و گیاهچه ها پس از 21 روز برداشت شدند؛ سپس محتوای رنگیزه های فتوسنتزی, کربوهیدرات ها و ترکیبات فنلی و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیا لیاز (PAL) اندازه گیری شدند. نتایج نشان دادند, محتوای کلروفیل a و b تنها در رقم کیمیا در تیمار کمبود بور, به ترتیب 58 و 38 درصد و در کمبود آهن, 85 و 75 درصد نسبت به شاهد به طور معنی دار افزایش یافت. محتوای کاروتنوئیدها در تیمار کمبود آهن در شوگرگریز, 8 درصد و در کیمیا 80 درصد نسبت به شاهد افزایش و در تیمار کمبود بور, در شوگرگریز حدود 24 درصد کاهش و در کیمیا 26 درصد افزایش یافت. در ریشه رقم شوگرگریز محتوای پلی ساکاریدها و قندهای احیاکننده در کمبود بور بیش از دو برابر افزایش یافت؛ ولی در تیمار کمبود آهن, افزایش محتوای قندهای احیاکننده, حدود 58 درصد بود. در رقم کیمیا, محتوای قندهای احیاکننده گیاهچه ها در کمبود بور تفاوت معنی داری نسبت به شاهد نشان نداد و تنها در شرایط کمبود آهن, این شاخص حدود 25 درصد در ریشه ها بیشتر شد. محتوای ترکیبات فنلی ریشه ها با کاهش دسترسی به این دو عنصر در هر دو رقم, 20 تا 35 درصد کاهش یافت؛ ولی در اندام هوایی تغییر معنی داری مشاهده نشد. بین فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیا لیاز و محتوای ترکیبات فنلی ریشه سورگوم گیاهان در شرایط تنش, همبستگی مثبت وجود داشت؛ به طوری که با کاهش فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیا لیاز در ریشه ها ذخیره ترکیبات فنلی نیز کاهش یافت. شاید افزایش محتوای کاروتنوئیدها, قندهای احیاکننده و ترشح ترکیبات فنلی در مرحله دانه رستی سورگوم, بخشی از راهکارهای مقابله با تنش اکسیداتیو ناشی از کمبود مواد غذایی در ریشه باشند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    صبورا، عذرا، و بهجتی، راحله. (1396). اثر کمبود بور و آهن بر محتوای رنگیزه های فتوسنتزی, کربوهیدرات ها و ترکیبات فنلی دو رقم سورگوم (Sorghum bicolor L.). زیست شناسی گیاهی، 9(33 )، 19-39. SID. https://sid.ir/paper/160059/fa

    Vancouver: کپی

    صبورا عذرا، بهجتی راحله. اثر کمبود بور و آهن بر محتوای رنگیزه های فتوسنتزی, کربوهیدرات ها و ترکیبات فنلی دو رقم سورگوم (Sorghum bicolor L.). زیست شناسی گیاهی[Internet]. 1396؛9(33 ):19-39. Available from: https://sid.ir/paper/160059/fa

    IEEE: کپی

    عذرا صبورا، و راحله بهجتی، “اثر کمبود بور و آهن بر محتوای رنگیزه های فتوسنتزی, کربوهیدرات ها و ترکیبات فنلی دو رقم سورگوم (Sorghum bicolor L.)،” زیست شناسی گیاهی، vol. 9، no. 33 ، pp. 19–39، 1396، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/160059/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا