مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,165
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

0
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثرات کلرید سدیم و کلرید کلسیم بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد دو ژنوتیپ گندم حساس و متحمل به شوری

صفحات

 صفحه شروع 55 | صفحه پایان 64

چکیده

 تنش شوری موجب کاهش رشد و تولید گیاهان زراعی می شود. کلسیم نقش تغذیه ای و فیزیولوژیکی در متابولیسم گیاه دارد و از طریق کاهش اثرات شوری رشد و تولید گیاه را بهبود می بخشد. بمنظور بررسی این اثرات آزمایشی به روش آب کشت به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با دو ژنوتیپ متحمل (ژنوتیپ 12) و حساس (ژنوتیپ 3) گندم, سطح کلرید سدیم (شاهد, 100 و 200 میلی مولار) و سه سطح کلرید سدیم (0.5, 5 و 10 میلی مولار) در سه تکرار انجام شد. 23 روز بعد از کاشت سطحهای شوری به صورت تدریجی اعمال گردیدند و آزمایش تا مرحله رسیدگی بوته ها ادامه یافت. نتایج نشان داد که در سطح 200 میلی مولار کلرید سدیم نسبت به شاهد, زمان رسیدگی فیزیولوژیکی, ارتفاع بوته, تعداد پنجه در بوته, تعداد سنبلچه در سنبله, تعداد دانه در سنبله, وزن هزار دانه, عملکرد دانه ساقه اصلی, عملکرد دانه پنجه, ماده خشک کل و عملکرد دانه ژنوتیپ متحمل به ترتیب 31%, 33%, 83%, 36%, 46%, 68%, 92%, 82 و 72% کاهش یافت. افزودن کلرید سدیم به محیط رشد موجب افزایش تحمل به شوری بوته های گندم گردید. در سطح 200 میلی مولار کلریدسدیم همراه با 10 میلی مولار کلرید سدیم نسبت به همین سطح کلرید سدیم ولی بدون کلرید سدیم, وزن هزار دانه, عملکرد دانه و ماده خشک کل در ژنوتیپ حساس به ترتیب 10, 14 و 33 درصد افزایش نشان داد. برای ژنوتیپ متحمل مقادیر افزایش به ترتیب 18, 33 و 51 درصد شد. چنین استنباط می شود که ژنوتیپ متحمل در شرایط شوری از طریق توانایی رشد بیشتر, تولید پنجه بیشتر, پایداری تولید دانه در ساقه اصلی, داشتن وزن هزار دانه بالاتر از عملکرد دانه و ماده خشک بیشتری در مقایسه با ژنوتیپ حساس برخوردار است. کلسیم از طریق کاهش اثرات کلریدسدیم موجب تعدیل در افت عملکرد دانه و ماده خشک تحت تنش شوری گردید.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    محمدی، سلیمان، مجیدی هروان، اسلام، خوش خلق سیما، نیراعظم، نورمحمدی، قربان، و سعیدی، عباس. (1386). اثرات کلرید سدیم و کلرید کلسیم بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد دو ژنوتیپ گندم حساس و متحمل به شوری. دانش کشاورزی، 17(2)، 55-64. SID. https://sid.ir/paper/28876/fa

    Vancouver: کپی

    محمدی سلیمان، مجیدی هروان اسلام، خوش خلق سیما نیراعظم، نورمحمدی قربان، سعیدی عباس. اثرات کلرید سدیم و کلرید کلسیم بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد دو ژنوتیپ گندم حساس و متحمل به شوری. دانش کشاورزی[Internet]. 1386؛17(2):55-64. Available from: https://sid.ir/paper/28876/fa

    IEEE: کپی

    سلیمان محمدی، اسلام مجیدی هروان، نیراعظم خوش خلق سیما، قربان نورمحمدی، و عباس سعیدی، “اثرات کلرید سدیم و کلرید کلسیم بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد دو ژنوتیپ گندم حساس و متحمل به شوری،” دانش کشاورزی، vol. 17، no. 2، pp. 55–64، 1386، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/28876/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    مرکز اطلاعات علمی SID
    strs
    دانشگاه امام حسین
    بنیاد ملی بازیهای رایانه ای
    کلید پژوه
    ایران سرچ
    ایران سرچ
    فایل موجود نیست.
    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button