Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,096
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

606
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

1

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تاثیر گرد و غبار بر کیفیت شیمیایی و میکروبی میوه خرما، استان بوشهر

صفحات

 صفحه شروع 80 | صفحه پایان 91

چکیده

 زمینه: کشت خرما در استان بوشهر قدمت طولانی دارد. در طی دهه اخیر, گرد و غبار, علاوه بر آثار سوء مستقیم بر انسان ها, باعث هجوم انواع آفت به نخلستان های غرب و جنوب ایران از جمله استان بوشهر گردیده است. با توجه به اهمیت خرما در این استان, میزان آلودگی محصول به این آلاینده, بر اساس ارزیابی شاخص های خاکسترهای کل و نامحلول در اسید جهت ارزیابی آلودگی های شیمیایی و همچنین شاخص های کپک و مخمر به عنوان مارکر آلودگی میکروبی انجام گردید. اخیرا در برخی کارخانجات بسته بندی, شستشوی محصول پس از برداشت, انجام می گیرد. در مطالعه اخیر, میزان تاثیر این عمل بر کاهش این آلودگی و نیز اثر زمان, بر کیفیت و ماندگاری خرماهای شستشو شده و نشده, مورد بررسی قرارگرفته است.مواد و روش ها: از 24 کارگاه بسته بندی خرمای صنعتی و سنتی, به طور مساوی 48 نمونه خرمای شسته شده و نشده نمونه برداری شدند و طبق استانداردهای ملی ایران, برای خرما و خمیر خرما, مورد آزمون و مقایسه قرارگرفتند.یافته ها: میانگین خاکستر نامحلول در اسید و خاکستر کل (وزنی) در نمونه های خرما زدوده شده به ترتیب 1.05±0.14 و 3.32±0.32 و در نمونه زدوده نشده به ترتیب 1.36±0.27 و 4.59±1.64 درصد بودند. وجود مخمر در تمام نمونه ها, آشکار ولی کمتر از حد مجاز (1´104 CFU) بود. تمام نمونه های خرما دارای آزمون کپک مثبت بودند. میانگین درصد خاکستر کل در نمونه های خرمای شستشو داده نشده و داده شده به ترتیب 1.84 و 1.33 برابر حداکثر حد مجاز بودند. در تمام نمونه ها (100 درصد) خاکستر نامحلول در اسید (p<0.05) و 98 درصد خاکستر کل (p<0.05) بالاتر از حد مجاز بودند. طبق نتایج, میانگین درصد خاکستر نامحلول در اسید در دو گروه دارای اختلاف بودند, در حالی که اختلاف آن ها معنی دار نبود (p=0.13). در شرایط یکسان نگهداری, میانگین مخمرها در نمونه های زدوده شده, بیش از نمونه های زدوده نشده و دارای اختلاف معنادار بودند (p<0.05). کپک در نمونه های شستشو داده نشده به میزان 83.3 درصد و در شسته شده 75 درصد بیشتر از حد مجاز بودند. با توجه به نتایج, با وجود کاهش میزان کپک در نمونه های شسته شده نسبت به نشده, این عمل نتوانسته است, آلودگی را برطرف نماید یا حتی تا حد مجاز پایین آورد.نتیجه گیری: یافته ها بیان می کنند که جهت نگهداری طولانی خرما, زدودن به طریق مرسوم, روش مناسبی به نظر نمی رسد, چرا که پس از یک سال نگهداری آن ها در شرایط یکسان, تمام نمونه های شسته نشده, از نظر ظاهری سالم و در مقابل آفات و حشره زدگی بدون تغییر باقی مانده بودند, در حالی که میزان 91.6 درصد نمونه های شسته شده پس از یک سال دچار حشره زدگی شده و بافت خرما دارای وضعیت ظاهری بسیار نامطلوبی گردیده بود.

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

دلخواه، حسین، محبی، غلامحسین، حسن زاده، نوشین، کهن، غلامرضا، طهماسبی، رحیم، صدری، سوسن، رضایی، یحیی، وحدت، کتایون، حسن زاده، امینه، و دارابی، حسین. (1394). تاثیر گرد و غبار بر کیفیت شیمیایی و میکروبی میوه خرما, استان بوشهر. طب جنوب، 18(1)، 80-91. SID. https://sid.ir/paper/33707/fa

Vancouver: کپی

دلخواه حسین، محبی غلامحسین، حسن زاده نوشین، کهن غلامرضا، طهماسبی رحیم، صدری سوسن، رضایی یحیی، وحدت کتایون، حسن زاده امینه، دارابی حسین. تاثیر گرد و غبار بر کیفیت شیمیایی و میکروبی میوه خرما, استان بوشهر. طب جنوب[Internet]. 1394؛18(1):80-91. Available from: https://sid.ir/paper/33707/fa

IEEE: کپی

حسین دلخواه، غلامحسین محبی، نوشین حسن زاده، غلامرضا کهن، رحیم طهماسبی، سوسن صدری، یحیی رضایی، کتایون وحدت، امینه حسن زاده، و حسین دارابی، “تاثیر گرد و غبار بر کیفیت شیمیایی و میکروبی میوه خرما, استان بوشهر،” طب جنوب، vol. 18، no. 1، pp. 80–91، 1394، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/33707/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا