مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

959
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

638
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثر سطوح کود فسفر و پیش پز کردن (پاربویلینگ) شلتوک بر محتوای اسید فیتیک و عناصر معدنی دانه سه رقم برنج (.Oryza sativa L)

صفحات

 صفحه شروع 272 | صفحه پایان 258

چکیده

 به منظور بررسی اثر سطوح کود فسفر (صفر, 40, 80 و 120 کیلوگرم فسفر در هکتار) و پیش پز کردن (پاربویلینگ) شلتوک بر محتوای اسید فیتیک و ارزش تغذیه ای دانه سه رقم برنج (هاشمی, خزر و گوهر) آزمایشی مزرعه ای بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در بهار سال 1391 در موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) انجام شد. پس از برداشت محصول تیمارهای آزمایشی, عملیات پیش پز کردن روی شلتوک های برداشت شده اجرا شد. نتایج نشان داد که کمبود فسفر باعث کاهش عملکرد دانه گردید و بیشترین عملکرد دانه در سطوح 80 و 120 و کمترین عملکرد دانه در سطوح صفر و 40 کیلوگرم فسفر در هکتار مشاهده شد. با افزایش محتوای فسفر خاک, محتوای اسیدفیتیک شلتوک افزایش یافته و باعث کاهش محتوای عناصر آهن و روی و میزان فراهمی آنها شد. بیشترین محتوای اسیدفیتیک شلتوک در رقم خزر و در تیمار کودی 120 کیلوگرم فسفر با میزان 16.82 میلی گرم بر گرم ثبت شد. پس از اجرای عملیات پیش پز کردن, محتوای اسید فیتیک شلتوک 80 درصد کاهش یافته و از 13.8 میلی گرم در گرم به 3.1 میلی گرم در گرم رسید و کمترین میزان اسیدفیتیک در رقم گوهر و در تیمار کودی صفر کیلوگرم فسفر ثبت شد (1.67 میلی گرم در گرم). نتایج نشان داد که پیش پز کردن شلتوک باعث افزایش محتوای عناصر فسفر, آهن و روی در برنج سفید حاصله شد. در طی عملیات پیش پز کردن شلتوک, فعالیت آنزیم فیتاز افزایش یافت در کلیه ارقام بیشترین میزان فعالیت آنزیم فیتاز در تیمار کودی 80 کیلوگرم فسفر ثبت شد. نتایج این آزمایش نشان داد که افزایش سطوح کود فسفر باعث افزایش تجمع فسفر دانه بصورت اسیدفیتیک و کاهش فعالیت آنزیم فیتاز و محتوی عناصر معدنی می گردد. بعلاوه پیش پز کردن باعث کاهش محتوی اسید فیتیک دانه می شود که این کاهش می تواند ناشی از هیدرولیز آنزیمی درطی مراحل خیساندن و بخاردهی وهمچنین به دلیل شکسته شدن ساختار حلقوی اسیدفیتیک در اثر فرآیندهای دمایی در طی عملیات پیش پز کردن باشد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    وهاب زاده، محدثه، اصفهانی، مسعود، اعلمی، علی، شهدی کومله، عباس، فلاح شمسی، سیده ارحامه، و همتی، سعید. (1394). اثر سطوح کود فسفر و پیش پز کردن (پاربویلینگ) شلتوک بر محتوای اسید فیتیک و عناصر معدنی دانه سه رقم برنج (.Oryza sativa L). مجله علوم زراعی ایران، 17(4)، 272-258. SID. https://sid.ir/paper/356719/fa

    Vancouver: کپی

    وهاب زاده محدثه، اصفهانی مسعود، اعلمی علی، شهدی کومله عباس، فلاح شمسی سیده ارحامه، همتی سعید. اثر سطوح کود فسفر و پیش پز کردن (پاربویلینگ) شلتوک بر محتوای اسید فیتیک و عناصر معدنی دانه سه رقم برنج (.Oryza sativa L). مجله علوم زراعی ایران[Internet]. 1394؛17(4):272-258. Available from: https://sid.ir/paper/356719/fa

    IEEE: کپی

    محدثه وهاب زاده، مسعود اصفهانی، علی اعلمی، عباس شهدی کومله، سیده ارحامه فلاح شمسی، و سعید همتی، “اثر سطوح کود فسفر و پیش پز کردن (پاربویلینگ) شلتوک بر محتوای اسید فیتیک و عناصر معدنی دانه سه رقم برنج (.Oryza sativa L)،” مجله علوم زراعی ایران، vol. 17، no. 4، pp. 272–258، 1394، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/356719/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button