به منظور بررسی اثر محلول های غذایی بدون سرب، با غلظت سرب کم، متوسط و زیاد (0، 100، 200، 400 میکرومول (Pb(NO3)2 بر محتوای کلروفیل a, b ، کل کلروفیل و یون های کلسیم، آهن و سرب در ریشه و اندام هوایی کلزا (Brassica napus L.) در دو رقم Hyola401 و PF7045.91 درشرایط آزمایشگاهی و کشت به روش هیدروپونیک با استفاده از محلول غذایی هوگلند انجام شد. روش هضم تر (هضم اسیدی با استفاده از مخلوط اسید نیتریک و اسید پرکلریک) جهت اندازه گیری یون های کلسیم، آهن و سرب به کار گرفته شد. میزان کلروفیل a و b و غلظت فلزات به ترتیب توسط دستگاه اسپکتروفتومتر (U.V) مدل 2000 هیتاچی و دستگاه جذب اتمی مدل شیمادزو Aa-6300 اندازه گیری شد. آنالیز آماری نمونه ها با تجزیه واریانس و آزمون F و توسط نرم افزار SPSs در سطح احتمال %5 و چهارتکرار و رسم نمودارها با کمک نرم افزار Excel انجام شد. بنابر نتایج حاصل از این پژوهش افزایش غلظت سرب محلول غذایی در هر دو رقم کلزا موجب کاهش محتوای کلروفیل a, b و کل کلروفیل در برگ و یون های کلسیم، آهن در ریشه و اندام هوایی شد (p<0.05). درصد این کاهش نسبت به شاهد مورد اندازه گیری محتوای آهن در اندام هوایی، کلروفیل های a و b و مجموع کلروفیل ها در رقم PF بیشتر از رقم Hyola است. با افزایش غلظت سرب محلول غذایی، تجمع یون سرب در ریشه و اندام هوایی هر دو رقم افزایش یافت (p<0.05). درصد انباشتگی سرب در ریشه و اندام هوایی رقم Hyola بیشتر از رقم PF است.