امروزه بیش از 22000 سویه سالمونلا، به عنوان عوامل ایجاد بیماریهای عفونی تشخیص داده شده اند. با شناسایی سویه های مختلف سالمونلا، تدریجا ارگانیسم های مقاوم به دارو نیز پدیدار شده و بر معضلات درمانی، افزوده است. هرچند این پدیده را به علل مختلفی نسبت داده اند ولی یکی از علل مهم آن را مصرف گسترده آنتی بیوتیکها در حیوانات ذکر کرده اند. با توجه به مقاوم بودن سویه های مختلف سالمونلا به بسیاری از آنتی بیوتیکهای رایج، در حال حاضر، یافتن داروهای موثر بر سالمونلا به ویژه ترکیبهای طبیعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این تحقیق اثر اسانس سه گونه مرزه بر علیه سالمونلا پاراتیفی A و B مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور، سرشاخه گلدار , S. bachtiarica S. mutica و S. edmondi در مرحله گلدهی کامل از رویشگاههای طبیعی آنها در استانهای یزد، خراسان و کرمانشاه جمع آوری گردید و پس از خشک شدن در محیط آزمایشگاه، به روش تقطیر با آب، مورد اسانس گیری قرار گرفت. سپس ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها با استفاده از کروماتوگرافی گازی تجزیه ای (GC) و گازکروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) و محاسبه اندیس های بازداری، مورد شناسایی قرار گرفت. برای بررسی اثر ضد میکروبی اسانسها، با استفاده از DMSO غلظتهای 2.5 درصد و 5 درصد از اسانس تهیه شده و به روش دیسک دیفیوژن اثر این غلظتها بر روی رشد دو نوع میکروب (Salmonella paratyphi) با اندازه گیری قطر هاله عدم رشد به دست آمد. میکروبهای مورد مطالعه سالمونلا پارا تیفی A و B بودند. نتایج نشان داد که بازده اسانس S. bachtiarica , S. mutica و S. edmondi به ترتیب 2.15، 2.31 و 1.0 درصد بود. کارواکرول (66.5 درصد) و پارا - سیمن (15.2 درصد) اجزای اصلی اسانس S. bachtiarica، کارواکرول (30.9 درصد)، تیمول (26.5 درصد)، گاما - ترپینن (14.9 درصد) و پاراسیمن (10.3 درصد) ترکیبهای عمده در اسانس S. mutica و پارا - سیمن (61.1 درصد)، گاما - ترپینن (9.6 درصد) و تیمول (5.0 درصد) بیشترین ترکیبها در اسانس S. edmondi بودند. نتایج حاصل از میانگین سه تکرار این مرحله نشان داد که غلظتهای 2.5 و 5 درصد اسانسها باعث ایجاد هاله عدم رشد برای سالمونلا پارا تیفی A به ترتیب در مورد S. bachtiarica به میزان 8 و 11، در مورد S. mutica 8 و 10 و در مورد S. edmondi 7 و 11 میلی متر و به همان ترتیب هاله عدم رشد برای سالمونلا پارا تیفی B (9 و 11)، (8 و 12) و (6 و 12) میلی متر شده است. نتایج حاصل نشان از قدرت مهار کنندگی و میکروب کشی بالای اسانسهای فوق داشت. به نظرمی رسد حضور تیمول، کارواکرول، پارا - سیمن و گاما - ترپینن در اسانسهای مورد مطالعه می تواند باعث وجود خواص ضد میکروبی در آنها باشد.