زمینه مطالعاتی: کاهش مسمومیت ناشی از آفلاتوکسین در جوجه های گوشتی که به عنوان یکی از منابع تامین پروتئین انسانی هستند به واسطه به کارگیری ترکیبات گیاهی اهمیت دارد. هدف: مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات عصاره های اتانولی آویشن شیرازی و پونه کوهی بر عملکرد، فراسنجه های بیوشیمیایی خون و ریخت شناسی روده باریک در جوجه-های گوشتی تغذیه شده با جیره های غذایی آلوده به سم آفلاتوکسین B1 انجام شد. روش کار: تعداد300 قطعه جوجه گوشتی )مخلوط نر و ماده( سویه تجاری راس 308 در قالب طرح پایه کاملا" تصادفی با 4 گروه آزمایشی و 5 تکرار (هر تکرار 15 قطعه جوجه گوشتی) مورد استفاده قرار گرفتند. گروه های آزمایشی عبارتند از: گروه اول: جیره پایه بدون آفلاتوکسینB1 (شاهد)؛ گروه دوم: جیره پایه آلوده با آفلاتوکسین B1 به میزان 600 میکروگرم در کیلوگرم، گروه سوم: جیره شاهد به همراه مخلوطی از عصاره های اتانولی آویشن و پونه (هر کدام به میزان 500 میلی گرم در کیلوگرم)؛ و گروه چهارم: جیره شاهد به همراه آفلاتوکسین B1 به میزان 600 میکروگرم در کیلوگرم و مخلوط عصاره های آویشن و پونه هر کدام به میزان500 میلی گرم در کیلوگرم. نتایج: نتایج نشان داد که به کارگیری مخلوط عصاره های آویشن و پونه در جوجه-های مبتلا به آفلاتوکسیکوزیس به طور معنی داری می تواند موجب بهبود وزن جوجه ها، کاهش ضریب تبدیل غذایی، افزایش ارتفاع ویلی ها و کاهش تعداد سلول های گابلت روده باریک نسبت به تیمار دریافت کننده سم گردد. هم چنین افزودن همزمان عصاره آویشن و پونه در جوجه های مبتلا به آفلاتوکسیکوزیس موجب کاهش مقادیر سرمی آلانین ترانس آمیناز، آسپاراتات ترانس آمیناز، آلکالین فسفاتاز، لیپوپروتئین با چگالی کم و لیپوپروتئین با چگالی بالا گردید. نتیجه گیری نهایی: نتایج آزمایش حاضر نشان داد مکمل سازی جیره غذایی با عصاره گیاهی آویشن شیرازی و پونه کوهی سبب کاهش اثرات منفی آفلاتوکسین بر عملکرد، ساختار بافت شناسی روده و بهبود فراسنجه های بیوشیمیایی در جوجه های گوشتی می گردد.