مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

5,034
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

2,519
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

وضعیت مسمومیت غذایی بوتولیسم در ایران (1386 -1382) از دیدگاه بهداشت مواد غذایی

صفحات

 صفحه شروع 38 | صفحه پایان 46

چکیده

 مقدمه: مسمومیت غذایی بوتولیسم یکی از خطرناک ترین مسمومیت های غذایی است که در اثر مصرف مواد غذایی آلوده به ویژه انواع غذاهای کنسرو شده گیاهی و گوشتی, فرآورده های دریایی تهیه شده به روش سنتی (ماهی شور دودی شده, ماهی تخمیر شده, اشپل) و به ندرت فرآورده های لبنی رخ می دهد. این بیماری یکی از مشکلات بهداشتی برخی از کشورهای جهان به ویژه ایران محسوب شده و میزان وقوع آن در کشورهای مختلف متغیر می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی این مسمومیت غذایی در یک دوره پنج ساله در ایران از دیدگاه بهداشت مواد غذایی بوده است.روش کار: در این مطالعه مقطعی, اطلاعات مربوط به موارد وقوع مسمومیت غذایی بوتولیسم در ایران طی سال های 1382-1386 بر حسب استان های مختلف کشور, مواد غذایی ایجاد کننده مسمومیت, نوع فرآوری مواد غذایی, توزیع فراوانی در مناطق شهری و روستایی, جنس و تیپ های شایع کلستریدیوم بوتولینیوم در ایران جمع آوری و از نظر اپیدمیولوژیکی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: در این دوره پنج ساله جمعا 341 مورد مشکوک به بوتولیسم در ایران به ثبت رسیده است که بیشترین و کمترین موارد آن مربوط به سال های 1386 (%28.86 موارد) و 1382 (%12.6) می باشد. در بین استان های مورد مطالعه بیشترین و کمترین موارد مسمومیت به ترتیب مربوط به استان های گیلان با 90 مورد (%26.39) و آذربایجان غربی با 4 مورد (%1.17) بوده است. ماهی شور و اشپل با %31.08 موارد, به عنوان شایع ترین مواد غذایی ایجاد کننده بوتولیسم شناخته شدند. همچنین میزان وقوع مسمومیت در مناطق روستایی (%56.59) به طور معناداری بیش از مناطق شهری (%39.29) بوده و یکی از مهم ترین علل وقوع مسمومیت بوتولیسم تهیه و مصرف مواد غذایی کنسروی در منازل (%53.07) تعیین گردید. به علاوه مطالعه حاضر نشان داد تیپ های E و A به ترتیب با (%18-%47) %32.5 و (%13.7-%41.3) %27.5 موارد مثبت, با فاصله اطمینان %95, به عنوان شایع ترین تیپ های ایجاد کننده مسمومیت غذایی بوتولیسم در ایران مطرح هستند.نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد تعداد موارد وقوع مسمومیت غذایی بوتولیسم طی سال های 1382 تا 1386 در ایران رو به افزایش بوده است که شاید یکی از دلایل آن توجه بیشتر به ثبت و گزارش بیماری در سال های اخیر باشد. اقداماتی همچون آموزش بهداشت عمومی, عدم استفاده از روش های سنتی و غیربهداشتی در عمل آوری مواد غذایی, استفاده از حرارت کافی در هنگام مصرف, عدم مصرف مواد لبنی غیرپاستوریزه و کنترل و نظارت منظم مسوولین بهداشتی می توانند در پیشگیری از بروز این مسمومیت غذایی خطرناک موثر واقع گردند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    توکلی، حمیدرضا، زینلی، محمد، و مهرابی توانا، علی. (1387). وضعیت مسمومیت غذایی بوتولیسم در ایران (1386 -1382) از دیدگاه بهداشت مواد غذایی. تحقیقات نظام سلامت حکیم (حکیم)، 11(4)، 38-46. SID. https://sid.ir/paper/29516/fa

    Vancouver: کپی

    توکلی حمیدرضا، زینلی محمد، مهرابی توانا علی. وضعیت مسمومیت غذایی بوتولیسم در ایران (1386 -1382) از دیدگاه بهداشت مواد غذایی. تحقیقات نظام سلامت حکیم (حکیم)[Internet]. 1387؛11(4):38-46. Available from: https://sid.ir/paper/29516/fa

    IEEE: کپی

    حمیدرضا توکلی، محمد زینلی، و علی مهرابی توانا، “وضعیت مسمومیت غذایی بوتولیسم در ایران (1386 -1382) از دیدگاه بهداشت مواد غذایی،” تحقیقات نظام سلامت حکیم (حکیم)، vol. 11، no. 4، pp. 38–46، 1387، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/29516/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button