مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

546
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

134
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی وراثت پذیری و تنوع ژنتیکی جمعیت های مختلف گیاه دارویی Oliveria decumbens Vent ایران با استفاده از خصوصیات مورفوفیزیولوزیکی و میزان اسانس

صفحات

 صفحه شروع 32 | صفحه پایان 46

چکیده

لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent. ) یکی از گیاهان با ارزش دارویی در مناطق غربی ایران است که برداشت بی رویه آن از رویشگاه های طبیعی سبب افزایش خطر انقراض این گونه منحصر به فرد شده است. از این رو به منظور بررسی تنوع 25 جمعیت لعل کوهستان, آزمایشی با استفاده از 18 صفت مورفوفیزیولوژیکی و درصد اسانس در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی شرکت شهید بهشتی دزفول اجرا شد. نمونه ها در اواسط خرداد ماه 1395 در زمان گلدهی کامل از سطح مزرعه جمع آوری شد. سپس صفات مورفوفیزیولوژیکی آنها اندازه گیری و استخراج اسانس به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین جمعیت ها از نظر این صفات, تنوع وجود دارد. با محاسبه واریانس ژنتیکی و محیطی مشخص شد تغییرات اغلب صفات بجز طول, عرض و نسبت عرض به طول برگ, قطر چترک, نسبت وزن خشک به تر و نسبت کلروفیل a به b, تحت تاثیر عوامل ژنتیکی بود. سپس توارث پذیری عمومی صفات عملکردی لعل کوهستان اندازه گیری شد و درصد اسانس, تعداد چترک در بوته و وزن خشک یکصد چترک به ترتیب مقادیر 91/0, 50/0 و 77/0 را به خود اختصاص دادند. نتایج همبستگی صفات و رگرسیون گام به گام نشان داد بافت گل و میوه در لعل کوهستان, بیشترین تاثیر مستقیم را در افزایش درصد اسانس و وزن خشک یک صد چترک داشت. براساس نتایج تجزیه عاملی, سه فاکتور اصلی که در مجموع 6/78 درصد از کل تنوع بین صفات را توجیه کردند عبارتند از عامل بیوماس گیاه بعنوان عامل اول و درصد اسانس و وزن گل به ترتیب عامل دوم و سوم در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه کلاستر نشان داد که جمعیت ها در 5 گروه قرار گرفتند. گروه سوم و پنجم به ترتیب با بیشترین میانگین درصد اسانس و حداکثر وزن خشک یکصد چترک در بوته, پتانسیل کشت و کار و تبدیل به رقم را دارا می باشند. همچنین جمعیت های موجود در کلاسترهای 1 و 4 به دیل وجود بیشترین فاصله ژنتیکی از یکدیگر می توانند جهت تلاقی و تولید بذور سینتتیک مورد استفاده قرار گیرند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    ال عمرانی نژاد، سیدمحمدحسین، نقدی بادی، حسنعلی، مهرآفرین، علی، عبدوسی، وحید، و خلیقی سیگارودی، فرحناز. (1397). بررسی وراثت پذیری و تنوع ژنتیکی جمعیت های مختلف گیاه دارویی Oliveria decumbens Vent ایران با استفاده از خصوصیات مورفوفیزیولوزیکی و میزان اسانس. اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی، 6(3 (پیاپی 23) )، 32-46. SID. https://sid.ir/paper/368850/fa

    Vancouver: کپی

    ال عمرانی نژاد سیدمحمدحسین، نقدی بادی حسنعلی، مهرآفرین علی، عبدوسی وحید، خلیقی سیگارودی فرحناز. بررسی وراثت پذیری و تنوع ژنتیکی جمعیت های مختلف گیاه دارویی Oliveria decumbens Vent ایران با استفاده از خصوصیات مورفوفیزیولوزیکی و میزان اسانس. اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی[Internet]. 1397؛6(3 (پیاپی 23) ):32-46. Available from: https://sid.ir/paper/368850/fa

    IEEE: کپی

    سیدمحمدحسین ال عمرانی نژاد، حسنعلی نقدی بادی، علی مهرآفرین، وحید عبدوسی، و فرحناز خلیقی سیگارودی، “بررسی وراثت پذیری و تنوع ژنتیکی جمعیت های مختلف گیاه دارویی Oliveria decumbens Vent ایران با استفاده از خصوصیات مورفوفیزیولوزیکی و میزان اسانس،” اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی، vol. 6، no. 3 (پیاپی 23) ، pp. 32–46، 1397، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/368850/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button