مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

2,121
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

706
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

مقایسه روش تولید تیتراسیون Hanus با FT.NIR در تعیین میزان اندیس ید روغن و چربی ها

صفحات

 صفحه شروع 33 | صفحه پایان 41

چکیده

 سابقه و هدف : اندازه گیری اندیس ید (IV) در کنار عواملی چون اندیس اسیدی, اندیس پراکسید, اندیس صابونی, درصد اسیدهای چرب تارنس, اندیس رفراکسیون و سایر موارد در کنترل روغن ها و چربی های خوراکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. IV به عنوان معیاری برای درجه غیر اشباعی اسیدهای چرب برای انواع این اسیدها متفاوت است و بنابراین در بسیاری از موارد با اندازه گیری سریع این اندیس می توان تا حدودی به نوع روغن پی برد IV غالباً به روش تیتراسیون wijs یا هانوس تعیین مقدار می گردد ولی اخیرا استفاده از مواد و روش ها : 20 نمونه روغن مورد بررسی در این پروژه همگی از کارخانجات داخلی کشور تهیّه و مورد آزمایش قرار گرفتند. از 7 نمونه جامد مقدار 500 میلی گرم از هر یک و از روغن های مایع هر کدام 250 میلی گرم دقیقاً توزین شد و در 10 میلی لیتر کلروفرم حل شد. پس از افزودن 25 میلی لیتر از محلول یدی هانوس به مدّت 30 دقیقه در تاریکی قرار گرفتند. آنگاه 10 میلی لیتر محلول یدور پتاسیم بدان افزوده شد و پس از تکان دادن شدید و افزودن 100 میلی لیتر آب مقطر با محلول 0.1 نرمال سدیم تیوسولفات تیتر گردید. در این مرحله 2 قطره معرف نشاسته بدان افزوده شد و تیتراسیون تا از بین رفتن کامل رنگ آبی و رسیدن به نقطه پایانی ادامه یافت. سپس IV از معادله هانوس در سه تکرار برای هر نمونه روغن و چربی محاسبه گردید. با استفاده از FT-NIR نمونه های مایع مستقیماً و نمونه های جامد پس از ذوب کردن در ویال های مربوطه ریخته شد و IV با نرم افزار کامپیوتری در 4 تکرار برای هر نمونه روغن و چربی تعیین گردید. یافته ها: مقادیر به دست آمده از اندیس های یدی نشان می دهد که اختلاف دو روش بین 0.5 تا 4.5 درصد متغیر است و اختلاف آنها به لحاظ آماری معنی دار نیست. 65 درصد داده ها کمتر از 3 درصد و 35 درصد آنها بین 3 تا 4.5 درصد اختلاف داشتند. 90 درصد نمونه ها با روش FT-NIR اندیس یدی بالاتر نسبت به روش هانوس نشان داده اند. زمان برای تعیین IV در روش هانوس 45 تا 60 و توسط FT-NIR حدود 2 تا 3 دقیقه بود. نتیجه گیری : تعیین IV به روش FT-NIR به دلیل اینکه وقت و هزینه کمتری می گیرد و نیازی به لوازم, مواد شیمیایی و شرایط خاص آزمایشگاهی ندارد و سلامت آزمایشگر را تهدید نمی کند به روش تیتراسیون هانوس ارجحیت دارد و توصیه می شود در هر آزمایشگاهی که امکان استفاده از FT-NIR وجود داشته باشد و در تعیین IV جایگزین روش هانوس گردد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    صادقی علی آبادی، حجت اله، و غفاری، فرحناز. (1382). مقایسه روش تولید تیتراسیون Hanus با FT.NIR در تعیین میزان اندیس ید روغن و چربی‌ها. فیض، 7(4 (پی در پی 28))، 33-41. SID. https://sid.ir/paper/395307/fa

    Vancouver: کپی

    صادقی علی آبادی حجت اله، غفاری فرحناز. مقایسه روش تولید تیتراسیون Hanus با FT.NIR در تعیین میزان اندیس ید روغن و چربی‌ها. فیض[Internet]. 1382؛7(4 (پی در پی 28)):33-41. Available from: https://sid.ir/paper/395307/fa

    IEEE: کپی

    حجت اله صادقی علی آبادی، و فرحناز غفاری، “مقایسه روش تولید تیتراسیون Hanus با FT.NIR در تعیین میزان اندیس ید روغن و چربی‌ها،” فیض، vol. 7، no. 4 (پی در پی 28)، pp. 33–41، 1382، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/395307/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا