مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

969
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

718
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثربخشی مدل فرانظری بر انجام رفتارهای مناسب تغذیه ای پیشگیری کننده از بروز بیماری های قلبی-عروقی: کار آزمایی شاهددار تصادفی سازی شده

صفحات

 صفحه شروع 24 | صفحه پایان 37

چکیده

 سابقه و هدف: بیماری های قلبی عروقی اولین علت مرگ و میر در ایران می باشد و در سالیان اخیر سن ابتلا به این بیماری ها کاهش یافته است. هدف از این مطالعه, ارزشیابی تاثیر مداخلات ارتقای سلامت مبتنی بر آموزش با استفاده از مدل فرانظری بر انجام رفتارهای مناسب تغذیه ای (مصرف میوه, سبزیجات و ماهی) به منظور کاهش عوامل خطر بیماری های قلبی-عروقی در بزرگسالان پرخطر بود. مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی شاهد دار تصادفی سازی شده بود. 1230 نفر از افراد 50-30 ساله از نظر میزان آگاهی, سازه های مدل فرانظری, وضعیت مصرف میوه, سبزیجات, ماهی و عوامل خطر بینابینی شامل نمایه توده بدنی, چاقی شکمی, فشارخون, چربی خون و قندخون تحت برنامه غربالگری قرار گرفتند و از این تعداد, 332 نفر (گروه مداخله 164 نفر و گروه کنترل 168 نفر) از بالغین در معرض خطر به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. مداخله به صورت برگزاری جلسات آموزشی, توزیع بروشور, پوستر و ارسال پیامک انجام شد. برنامه های مداخله ای بر اساس میزان آمادگی افراد برای تغییر رفتار انجام شد. یافته ها: بر اساس نتایج به دست آمده, اختلاف معناداری در میزان آگاهی و مصرف میوه و سبزیجات بین گروه مداخله و کنترل بعد از مداخله وجود داشت (001/0< p) اما در مصرف ماهی اختلافی مشاهده نگردید (4/0= p). اختلاف معنی دار در سازه های مدل فرانظری به جز خودکارآمدی وجود داشت. در فاکتورهای بیوشیمیایی خون نیز اختلاف مشاهده شد به جز LDL کلسترول (2/0= p). استنتاج: نتایج مطالعه نشان داد که مداخلات مبتنی بر مدل می تواند در انجام رفتارهای سلامت محور موثر باشد. افزایش مصرف ماهی نیاز به مداخلات محیطی گسترده تری دارد و تغییر در برخی فاکتورهای بیوشیمیایی خون مانند LDL نیازمند زمان بیش تری می باشد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    شکیبا، ابراهیم، شاه آبادی، سارا، هزاوه ای، سیدمحمدمهدی، سعیدی، محمدرضا، مرزبانی، بهجت، بشیریان، سعید، کرمی، منوچهر، و هاشمی، سیده زینب. (1397). اثربخشی مدل فرانظری بر انجام رفتارهای مناسب تغذیه ای پیشگیری کننده از بروز بیماری های قلبی-عروقی: کار آزمایی شاهددار تصادفی سازی شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران (نامه دانشگاه)، 28(163 )، 24-37. SID. https://sid.ir/paper/45328/fa

    Vancouver: کپی

    شکیبا ابراهیم، شاه آبادی سارا، هزاوه ای سیدمحمدمهدی، سعیدی محمدرضا، مرزبانی بهجت، بشیریان سعید، کرمی منوچهر، هاشمی سیده زینب. اثربخشی مدل فرانظری بر انجام رفتارهای مناسب تغذیه ای پیشگیری کننده از بروز بیماری های قلبی-عروقی: کار آزمایی شاهددار تصادفی سازی شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران (نامه دانشگاه)[Internet]. 1397؛28(163 ):24-37. Available from: https://sid.ir/paper/45328/fa

    IEEE: کپی

    ابراهیم شکیبا، سارا شاه آبادی، سیدمحمدمهدی هزاوه ای، محمدرضا سعیدی، بهجت مرزبانی، سعید بشیریان، منوچهر کرمی، و سیده زینب هاشمی، “اثربخشی مدل فرانظری بر انجام رفتارهای مناسب تغذیه ای پیشگیری کننده از بروز بیماری های قلبی-عروقی: کار آزمایی شاهددار تصادفی سازی شده،” مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران (نامه دانشگاه)، vol. 28، no. 163 ، pp. 24–37، 1397، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/45328/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا