هدف از این مطالعه بررسی تاثیرات جایگزینی پودر و روغن ماهی با منابع گیاهی در شاخص های رشد، کارایی تغذیه، ترکیب شیمیایی و ترکیب اسیدهای چرب بافت عضله ماهی قزل آلای رنگین کمان است. ماهیان با میانگین وزنی 2±15 گرم در 12 مخزن پرورشی (300 لیتری) با تراکم 50 قطعه در هر مخزن توزیع و به مدت 60 روز با جیره های آزمایشی تغذیه شدند. ترکیب روغن های گیاهی کانولا، بزرک و گلرنگ (به ترتیب با نسبت های 40، 30 و 30 درصد) به طور کامل جایگزینی روغن ماهی شد و از ترکیب منابع پروتئین گیاهی (گلوتن گندم، گلوتن ذرت و کنجاله سویا) در 3 سطح 40، 70 و 100 درصد به منزله جایگزینی پودر ماهی استفاده شد. منبع پروتئین و روغن جیره گروه شاهد فقط شامل پودر ماهی و روغن ماهی بود. نتایج نشان داد که جایگزینی 40 درصد پودر ماهی جیره با ترکیب منابع گیاهی تاثیرات منفی معنی داری در شاخص های رشد، کارایی تغذیه و ترکیب شیمیایی عضله ماهیان تیمارهای مختلف نداشت ((P>0.05. جایگزینی 70 و 100 درصد پودر ماهی جیره با ترکیب منابع پروتئین گیاهی موجب کاهش معنی دار وزن نهایی، ضریب تبدیل غذا، محتوای پروتئین بافت عضله، ضریب کارایی چربی و پروتئین همچنین، شاخص ارزش تولیدی پروتئین در مقایسه با گروه شاهد شد (P<0.05). جایگزینی روغن ماهی با روغن های گیاهی سبب افزایش معنی دار درصد اسیدهای چرب اسید واکسنیک، اسید لینولئیک و اسید لینولنیک و کاهش معنی دار اسیدهای چرب اسید مریستیک، اسید پالمیتیک، اسید اولئیک، اسید آراشیدونیک، اسید ایکوزاپنتانوئیک و اسید دوکوزاهگزانوئیک در عضله ماهیان شد (P<0.05).