مقدمه: غنی سازی مواد غذایی یکی از مهم ترین راهبردهای مقابله با کم خونی و فقرآهن در دنیا بوده و استان هایی از ایران نیز تحت پوشش برنامه غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک قرار گرفته اند. در این راستا مطالعه حاضر با هدف فراتحلیل اثر مداخلات غنی سازی آرد با آهن بر میانگین هموگلوبین، میانگین فریتین، کم خونی (کمبود هموگلوبین)، فقر آهن (کمبود فریتین) و کم خونی فقر آهن (کمبود هموگلوبین و کمبود فریتین) انجام شد.روش مطالعه: این مطالعه از نوع مرور نظام مند و فراتحلیل بود که در تاریخ 1395 انجام شد. تمامی مقالات مرتبط تا انتهای سال 2013 (برای مقالات انگلیسی) و انتهای سال 1392 (برای مقالات فارسی) بررسی شدند. جزییات روش مرور نظام مند در مقاله دیگری ارائه شده است. کیفیت مقالات با استفاده از معیارهای کوکران تعیین شد. فراتحلیل نتایج و تحلیل زیر گروه ها با استفاده از نرم افزارComprehensive Meta Analysis انجام شده و اندازه اثر به علت ناهمگونی (هتروژنیتی) بالا بین مطالعات، با استفاده ازmodel Random effects گزارش گردید. سوگیری انتشار مطالعات توسط آزمون همبستگی رتبه بندی بگز و رگرسیون خطی ایگر بررسی شد.نتایج: در مطالعه حاضر 42 مقاله (شامل 80 بازوی مداخله) وارد مطالعه شدند. غنی سازی آرد با آهن در «مطالعات قبل و بعد» باعث افزایش میانگین هموگلوبین (0.342 g/dl, 95% CI: 0.216~0.468, p<0.001)، افزایش میانگین فریتین (3.997 ng/ml, 95% CI: 1.782~6.213, p<0.001)، کاهش شیوع کم خونی (-0.058, 95% CI: -0.097~-0.018, p=0.005) و کاهش شیوع فقرآهن (-0.073, 95% CI: -0.114~-0.032, p=0.001) شده و تاثیری بر شیوع کم خونی فقر آهن نداشته است. غنی سازی آرد با آهن در مطالعات «مداخله ای شاهددار» باعث افزایش میانگین هموگلوبین (0.313 g/dl, 95% CI: 0.146~0.480, p<0.001)، افزایش میانگین فریتین (8.470 ng/ml, 95% CI: 6.694~10.246, p<0.001)، کاهش شیوع کم خونی (-0.075, 95% CI: -0.123~-0.027, p=0.002) شده و تاثیری بر شیوع فقرآهن و همچنین شیوع کم خونی فقرآهن نداشته است. نتایج تحلیل زیرگروه ها نشان داد که اثربخشی غنی سازی آرد با آهن در مطالعات قبل و بعد، بیشتر در مقالات با «کیفیت پایین» و در مطالعات مداخله ای شاهددار بیشتر در مقالات با «کیفیت بالا» گزارش شده است. در ضمن ترکیب شیمیایی NaFeEDTA مهم ترین عامل در اثربخشی غنی سازی آرد با آهن بوده است.نتیجه گیری: غنی سازی آرد با آهن منجر به بهبود میانگین هموگلوبین و بهبود میانگین فریتین و کاهش شیوع کم خونی شده و تا حدی نیز بر کاهش شیوع فقرآهن موثر بوده اما تاثیری بر شیوع کم خونی فقر آهن نداشته است. البته مطالعات مداخله ای شاهددار نتایج ارزشمندتری را نسبت به مطالعات قبل و بعد در اختیار گذاشته اند و همچنین نوع ترکیب شیمیایی آهن از عوامل مهم در اثربخشی غنی سازی آرد با آهن است.