Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مشخصات نشــریه/اطلاعات دوره

نتایج جستجو

2558

نتیجه یافت شد

مرتبط ترین ها

اعمال فیلتر

به روزترین ها

اعمال فیلتر

پربازدید ترین ها

اعمال فیلتر

پر دانلودترین‌ها

اعمال فیلتر

پر استنادترین‌ها

اعمال فیلتر

تعداد صفحات

27

انتقال به صفحه

آرشیو

سال

دوره(شماره)

مشاهده شمارگان

مرکز اطلاعات علمی SID1
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1403
  • دوره: 

    19
  • شماره: 

    1
  • صفحات: 

    1-16
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    24
  • دانلود: 

    11
چکیده: 

1سابقه و هدف: سبد غذایی مطلوب ابزاری علمی و قوی برای تدوین سیاســت­های غذا و تغذیه، برنامه­ریزی­های اجرایی و ارزشیابی عملکرد برنامه ها در جهت تأمین امنیت غذایی و حفظ سلامت تغذیه­ای جامعه است. مطالعه حاضر در قالب یک پژوهش مقطعی با هدف الف) بازنگری سبد غذایی مطلوب برای جامعه ایرانی 1392 بر پایه اصول نظام غذا و تغذیه پایدار - به­ عنوان راهنمایی برای سیاست­گذاری در حوزه غذا و تغذیه - و ب) تدوین سبد غذایی مطلوب پایدار و مقرون به ­صرفه ایران 1402 - به­ عنوان ابزاری ضروری در مطالعات و برنامه­ ریزی در حوزه رفاه و حمایت اجتماعی - انجام شد. مواد و روش ها: پس از اخذ نظرات صاحب ­نظران و ذی ­نقشان از حوزه­ های مختلف، داده­ های گزارش بررسی الگوی مصرف مواد غذایی و وضعیت تغذیه­ ای خانوار و فرد در کشور در سال 98-1397 و اطلاعات پیمایش هزینه –درآمد خانوار مرکز آمار ایران به­ عنوان ورودی­ های مدل بهینه (مقدار واقعی مصرف گروه­های غذایی توسط مردم، سهم کمی اقلام غذایی، متوسط و طیف قیمت گروه­های غذایی، مقادیر مورد نیاز انرژی، درشت مغذی ها و ریزمغذی ها) و همچنین جدول ترکیبات غذایی ایران استفاده شدند. انرژی، پروتئین و مواد مغذی برای گروه­های سنی و جنسی بر اساس آخرین مراجع WHO/FAO  تعریف شد؛ به­ طوری­که 100٪ نیاز به انرژی در سبد غذایی مطلوب و دست کم 95٪ نیاز به انرژی و 80% نیاز به مواد مغذی کلیدی برای سبد غذایی مطلوب مقرون به ­صرفه (B2, Vit. A, Fe, Ca) پوشش داده شود. ملاحظات راهنماهای غذایی ملی و بین­المللی با هدف ارتقاء سلامت و پیشگیری از بیماری­ها عبارت بودند از: چربی 30-15٪؛ کربوهیدرات 75-55٪؛ پروتئین 15-10٪؛ اسید چرب اشباع کمتر از 10٪؛ قندهای ساده کمتر از 10٪ انرژی؛ مجموع گروه سبزی و میوه بیش از 400 گرم. Solver به عنوان افزونه ای از برنامه Excel، برای بهینه سازی مقادیر سبد غذایی مطلوب و مقرون به صرفه مورد استفاده قرار گرفت. به­منظور اعمال ملاحظات پایداری، دو شاخص زیست محیطی ردپای آب و ردپای کربن برای سبدها محاسبه گردید. یافته ها : مقادیر پیشنهادی سرانه مواد غذایی (گرم در روز) برای سبد غذایی مطلوب ایران-1402 عبارتند از: نان 290؛ برنج 70؛ ماکارونی 25؛ حبوبات و مغزها 30؛ سیب زمینی 70؛ سبزی­ها ؛ میوه­ها 200؛ گوشت قرمز 30؛ گوشت سفید (مرغ و ماهی) 60؛ تخم مرغ 40؛ لبنیات 300؛ روغن­های گیاهی مایع 35 ؛ قند و شکر 30. از میان ریزمغذی­های کلیدی، ریبوفلاوین و ویتامین A بیشتر از مقدار مورد نیاز و آهن و کلسیم در محدوده 85-80% نیاز تامین می شوند. سبد غذایی مطلوب طراحی­ شده برای سال 1402 در مقایسه با سبد غذایی مطلوب سال 1392، 5% ردپای آب و 2% ردپای کربن کمتری دارد. اندک افزایش پایداری زیست محیطی سبد غذایی مطلوب سال 1402 نسبت به سبد سال 1392، به ­طور عمده ناشی از کاهش سهم گوشت­ها، میوه و برنج و افزایش سهم حبوبات بوده است. افزایش میزان لبنیات یکی از دلایلی است که پایداری زیستی سبد غذایی مطلوب جدید را محدود کرده است. نتیجه گیری: تغذیه صحیح و کافی حق انسان و پیش نیاز توسعه همه جانبه و پایدار جامعه است. سبدهای غذایی مطلوب و سبدهای غذایی مقرون به صرفه گامی بزرگ به سوی آینده ای سالم تر و مرفه تر برای همگان است. چگونگی تدوین و اجرای سیاست­ها و برنامه­ های غذا و تغذیه در سطح کلان و اثرات و پیامدهای آن در سطح خانوار و فرد، در قالب یک برنامه جامع و مدون، به­طور مداوم باید ارزیابی و رصد شود.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 24

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 11 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 4
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1403
  • دوره: 

    19
  • شماره: 

    1
  • صفحات: 

    17-28
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    24
  • دانلود: 

    2
چکیده: 

1سابقه و هدف: تأثیر چربی شیر بر وضعیت متابولیک و استعداد ابتلا به بیماری های قلبی عروقی همواره موضوعی مورد مناقشه بوده است. در این تحقیق، تجزیه و تحلیل مقطعی برای تعیین ارتباط بین محتوای چربی شیر و سطوح لیپیدی و تن سنجی مردان بزرگسال انجام شده است. مواد و روش ها: به منظور دستیابی به اهداف فعلی، یک تجزیه و تحلیل مقطعی برای تعیین ارتباط بین محتوای چربی شیر و سطوح لیپید و تن سنجی مردان بزرگسال انجام شد. بدین منظور، نمونه ای از 1805 مرد، از داده های بررسی سلامت و تغذیه ملی ایالات متحده آمریکا  (NHANES) 2016-2015 وارد آنالیز آماری شدند. سه مدل رگرسیون لجستیک چند متغیره مختلف، با تنظیم عوامل مداخله گر برای تعیین این ارتباط مورد استفاده قرار گرفتند. یافته ها : بر اساس مدل کاملاً تنظیم شده، مردان بزرگسال مصرف کننده ی شیر حاوی 25/3 درصد چربی در مقایسه با دریافت کنندگان شیر  شیر حاوی 1-0 درصد چربی، نسبت شانس بیشتری برای مقادیر بالای شاخص توده ی بدنی (BMI) و دور کمر داشتند (به ترتیب 49/1OR: و 89/1-18/1:CI در برابر  34/1OR: و 66/1-09/1:CI). علاوه بر این، مردان بزرگسالی که شیر 25/3 درصد چربی مصرف می کردند، نسبت شانس کمتری برای سطوح بالای کلسترول تام (TC) و نسبت کلسترول تام به لیپوپروتئین-کلسترول پرچگال (TC/HDL-C) داشتند (به ترتیب 71/0OR: و 88/0-56/0:CI، 70/0OR: و 89/0-54/0:CI). همچنین نسبت شانس مقادیر بالای LDL-C و  non-HDL-C با مصرف شیر حاوی 2% چربی نسبت به شیر حاوی 1% چربی کمتر بود (به ترتیب57/0OR: و 89/0-36/0:CI  و 74/0OR: و 99/0-55/0:CI). نتیجه گیری: این تحقیق نشان می دهد مردانی که شیر با چربی کامل مصرف می کردند در قیاس با مصرف کنندگان شیر بدون/کم چربی، نسبت شانس کمتری برای داشتن سطوح بالای چربی های مضر خون دارند؛ این در حالی است که نسبت شانس سطوح بالای BMI و دور کمر در آنها بالاتر است.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 24

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 2 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 1
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1403
  • دوره: 

    19
  • شماره: 

    1
  • صفحات: 

    29-37
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    26
  • دانلود: 

    3
چکیده: 

1سابقه و هدف: فاکتور رونویسی Nrf2 تنظیم کننده اصلی پروتئین ­های آنتی ­اکسیدانی است و همراه با PPARγ در همه بافت­های بدن بیان می­شود. همچنین سیر با جلوگیری از غیرفعال شدن انسولین اثرات هیپوگلیسمی دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین مقاومتی همراه با مکمل سیر بر بیان ژن Nrf2 و PPARγ کبدی موش های صحرایی دیابتی بود. مواد و روش ها: در مطالعه حاضر روش تحقیق از نوع تجربی بود. برای انجام تحقیق آزمایشگاهی حاضر 40 سر موش صحرایی نر ویستار پنج هفته ای با وزن 24‏‏‏‏‏‏‏‏‏/15 ± 12‏‏‏‏‏‏‏‏‏/162 گرم انتخاب و به طور تصادفی به پنج گروه کنترل-سالم (CN)، دیابت (DM)، دیابت-تمرین (DMT)، دیابت-سیر (DMG) و دیابت-تمرین-سیر (DMTG) تقسیم شدند. موش­ها با تزریق نیکوتین آمید و بعد از 15 دقیقه تزریق STZ به صورت درون صفاقی دیابتی شدند. موش­ها در گروه­های مکمل 500 میلی گرم عصاره سیر به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن با گاواژ دهانی به صورت روزانه دریافت کردند. تمرین مقاومتی روی نردبانی با شیب 80 درجه و با وزنه­ای برابر 100-30 درصد وزن بدن انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. یافته ها : بیان Nrf2 افزایش معنی داری در گروه های دیابت-تمرین (022/0p=)، دیابت-سیر (029/0p=) و دیابت-تمرین-سیر (001/0p=) نسبت به دیابت؛ و دیابت-تمرین-سیر نسبت به گروه دیابت-تمرین (048/0p=) و دیابت-سیر (038/0p=) داشت. همچنین بیان PPARγ افزایش معنی داری در گروه های دیابت-تمرین (021/0p=)، دیابت-سیر (046/0p=) و دیابت-تمرین-سیر (006/0p=) نسبت به دیابت داشت. نتیجه گیری: احتمالاً مصرف عصاره سیر، تمرین مقاومتی و ترکیب تمرین مقاومتی با مکمل عصاره سیر از طریق تنظیم افزایشی Nrf2 و PPARγ موجب بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی و کاهش فشار اکسایشی کبد می ­شود.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 26

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 3 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 3
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1403
  • دوره: 

    19
  • شماره: 

    1
  • صفحات: 

    39-58
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    36
  • دانلود: 

    12
چکیده: 

1سابقه و هدف: اختلالات تکامل عصبی اختلالات پیچیده و چند عاملی با تشخیص و درمان دشوار می باشد. الگوهای غذایی مادر در دوران بارداری ممکن است نقش مهمی در تکامل عصبی داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط الگوهای غذایی مادر در دوران بارداری و تکامل عصبی کودکان بود. مواد و روش ها: مطالعه حاضر بخشی از مطالعه اپیدمیولوژیک کوهورت تولد ایران می باشد. 214 مادر و کودک در مطالعه حاضر شرکت کردند. الگوی غذایی مادران از طریق پرسشنامه بسامد خوراک کوتاه 90 آیتمی و پیامد های مربوط به تکامل عصبی کودکان از طریق  پرسشنامه ی سنین و مراحل ASQ (Ages and Stages Questionnaire) و چک لیست رفتاری کودک CBCL (Child Behavior Check List) ارزیابی شد. یافته ها : در مقیاس سندرمی CBCL ، الگوی غذایی غربی در سه ماهه اول با افزایش مشکلات عاطفی ارتباط مثبت داشت (045/0= value P). در سه ماهه سوم الگوی غذایی سالم با مشکلات خواب (047/0= value P) و الگوی غذایی پرچرب با مشکلات خواب و اختلالات درونی سازی (017/0و 012/0= value P) و الگوی غذایی غربی با اختلالات خواب و اختلالات کلی (046/0و 026/0= value P) ارتباط منفی معنی دار داشتند. در مقیاس مبتنی بر راهنمای تشخیصی و آماری DSM (Diagnostic and Statistical Manual)، در سه ماهه دوم بین الگوی غذایی ناسالم با مشکلات اضطرابی ارتباط مثبت دیده شد (049/0= value P). نتیجه گیری: نتایج نشان داد الگوی غذایی مادر حین بارداری می تواند بر مؤلفه های تکامل عصبی- رفتاری کودک مؤثر باشد. انجام مطالعات بیشتر  در خصوص ارزیابی ارتباط الگوی غذایی و تکامل عصبی نیاز است.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 36

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 12 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 12
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1403
  • دوره: 

    19
  • شماره: 

    1
  • صفحات: 

    59-71
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    26
  • دانلود: 

    3
چکیده: 

1سابقه و هدف: بیماران شکستگی استخوان به طور معمول استرس متابولیک گسترده ای را تجربه می کنند که می تواند منجر به اختلال در بازتوانی و کاهش کیفیت زندگی در دراز مدت گردد. کلستروم به عنوان یک ترکیب غنی از مواد فعال زیستی در تقویت سیستم ایمنی، افزایش توان بدن و کنترل التهاب مزمن مؤثر می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثرات مکمل کلستروم بر کاهش عوارض پس از تروما در بیماران شکستگی لگن می باشد. مواد و روش ها: در این کارآزمایی بالینی 75 بیمار شکستگی لگن به طور تصادفی به دو گروه کلستروم و کنترل تقسیم بندی شدند. گروه مداخله 40 گرم پودر کلستروم و گروه کنترل 15 گرم پودر وی پروتئین دریافت کردند. عوارض پس از تروما شامل عوارض موضعی، عوارض سیستمیک و افت کیفیت زندگی طی 6 ماه بررسی گردید. یافته ها: ریسک بروز عفونت زخم، آمبولی وریدی، سوءتغذیه، عفونت مجاری ادراری و افت کیفیت زندگی در گروه کلستروم به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (0. 05>P). نتیجه گیری: مکمل کلستروم بر کاهش برخی از عوارض پس از تروما در بیماران شکستگی لگن مؤثر می باشد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 26

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 3 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 2
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1403
  • دوره: 

    19
  • شماره: 

    1
  • صفحات: 

    73-83
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    36
  • دانلود: 

    5
چکیده: 

1سابقه و هدف: محصولات لبنی یکی از گروه­های اصلی مهم در رژیم غذایی هستند. مصرف لبنیات موجب کاهش خطر سرطان پستان، بیماری­های قلبی عروقی، سکته مغزی و همچنین کنترل فشارخون می­شود. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مصرف لبنیات فراسودمند بر اساس مدل مراحل تغییر در زنان شاغل شهر بیرجند انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 534 نفر از زنان شاغل شهر بیرجند، به روش نمونه­گیری طبقه­ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه استاندارد همراه با مراحل تغییر رفتار مصرف لبنیات فراسودمند بود. داده­ها توسط نرم افزارSPSS)  ویرایش19) و توسط آزمون آماری توصیفی و آزمون رگرسیون لجستیک رتبه­ای تجزیه و تحلیل شدند (05/0>p). یافته ها : میانگین سنی زنان 6/7±32/40 سال بود. بر اساس مدل مراحل تغییر بیشترین میزان مصرف فراورده لبنی فراسودمند مربوط به ماست کم چرب با 3/54 درصد و کمترین میزان مصرف مربوط به شیر غنی شده با آهن با 2/11 درصد بود. در مجموع 74/35 درصد زنان از فرآورده­های لبنی فراسودمند استفاده می­کردند. آنالیز رگرسیون نشان داد که سن، سطح تحصیلات و آشنا بودن افراد با لبنیات فراسودمند و خرید از هایپر مارکت، پیش بینی کننده رفتار مصرف لبنیات فراسودمند در زنان بود. نتیجه گیری: بر اساس یافته­های مطالعه میزان آشنایی (آگاهی) افراد، سن و میزان تحصیلات و همچنین خرید از هایپر مارکت پیش بینی­کننده رفتار مصرف لبنیات فراسودمند است. با توجه به این که دو عامل خرید از هایپر­مارکت و نیز آشنایی افراد با این غذاها قابلیت تغییر و تأثیرپذیری از مداخله آموزشی را دارد، بنابراین می­توان با انجام مداخلات آموزشی میزان مصرف لبنیات فراسودمند را افزایش داد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 36

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 5 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 7
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1403
  • دوره: 

    19
  • شماره: 

    1
  • صفحات: 

    85-98
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    28
  • دانلود: 

    4
چکیده: 

1سابقه و هدف: در حوزه علوم و فناوری مواد غذایی، تلاش برای بهبود مدت ماندگاری و کیفیت محصولات گوشتی امری حیاتی است. یکی از رویکردهای مؤثر در این زمینه، استفاده از پوشش های حاوی نانوامولسیون های اسانس می باشد. تحقیق حاضر به منظور تولید نانوامولسیون اسانس زنیان، با استفاده از روش امولسیون سازی خودبه خودی و اعمال پوشش بر روی سطح فیله ماهی قزل آلا با استفاده از پایه نشاسته اصلاح شده انجام گرفته است. مواد و روش ها: امولسیون های اسانس زنیان با استفاده از امولسیفایر نشاسته اصلاح شده و توسط دو بازدارنده عامل رسیدن روغن های ذرت و  MCT به روش امولسیون سازی خودبه خودی تهیه شدند. سپس پایداری، کدورت، فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی نانوامولسیون تهیه شده بررسی شد. نانوامولسیون ها به صورت پوشش روی سطح ماهی قزل آلا قرار گرفتند و مشخصات فساد ماهی طی نگهداری در یخچال ارزیابی شد. یافته ها : نانوامولسیون های تهیه شده توسط روغن ذرت و MCT، دارای اندازه ذرات به ترتیب32/3± 38/88 و 31/4 ± 8/144 نانومتر بودند. پوشش های حاوی نانوامولسیون به طور معنی دار شمارش کلی باکتری ها و نیز باکتری های سرمادوست ماهی را طی نگهداری کاهش داد. در پایان دوره نگهداری نمونه های ماهی حاوی نانوامولسیون اسانس TVB-N و pH پایین تر و مقبولیت کلی بالاتری نسبت به نمونه دارای اسانس خالص و نیز نمونه بدون پوشش نشان داد. نتیجه گیری: استفاده از روش امولسیون سازی خودبخودی در حضور نشاسته اصلاح شده توانست نانوامولسیون های پایدار از اسانس زنیان تولید کند. نانوامولسیون های تهیه شده به صورت پوشش مدت ماندگاری ماهی قزل آلا را افزایش دادند که نقش استفاده از ترکیبات طبیعی برای افزایش مدت ماندگاری مواد غذایی را پررنگ تر می سازد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 28

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 4 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 10
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1403
  • دوره: 

    19
  • شماره: 

    1
  • صفحات: 

    99-107
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    24
  • دانلود: 

    3
چکیده: 

1سابقه و هدف: یکی از فرآورده های قنادی پرمصرف که ارزش تغذیه ای پایینی دارد پاستیل است. نگرانی در مورد میزان شکر زیاد این محصول سبب شد که این پژوهش با هدف بررسی امکان تولید فراورده ای نوین از اگزوکارپ هندوانه و شیره توت با کالری کمتر و فراسودمند انجام شود. مواد و روش ها: پاستیل مورد نظر از ترکیب شیره توت، اگزوکارپ هندوانه، مخلوط هیدروکلوئیدها (نشاسته و ژلاتین)، شیرین کننده ها، تعدیل کننده های pH و سایر افزودنی ها تهیه گردید. درصدهای مختلف اگزوکارپ در چهار سطح 0، 10، 20 و 30 (درصد وزنی/وزنی) و شیره توت در چهار سطح 0، 30، 60 و 90 درصد جایگزینی با شکر به عنوان فاکتورهای مؤثر بر خصوصیات شیمیایی شامل درصد پروتئین، چربی، کربوهیدرات، رطوبت، خواص آنتی اکسیدانی و فعالیت آبی این فراورده بررسی گردیدند. یافته ها : نتایج نشان داد که نمونه حاوی 90% شیره توت و 30% اگزوکارپ هندوانه، کمترین میزان کربوهیدرات (20/64 درصد) و بیشترین مقدار فیبر (88/0 درصد) را داشت. کمترین میزان فعالیت آبی (69/0) و رطوبت (93/19 درصد) هم در نمونه­­ی حاوی 30 درصد اگزوکارپ هندوانه مشاهده شد. نمونه حاوی 30% شیره توت و 10% اگزوکارپ هندوانه بیشترین میزان خاصیت آنتی اکسیدانی (mg/g 575/387) را داشت. نتیجه گیری: در این تحقیق مشخص شد که با اینکه استفاده از شیره توت نسبت به اگزوکارپ هندوانه باعث کاهش کربوهیدرات و افزایش پروتئین و رطوبت می شود. با این حال ترکیب اگزوکارپ هندوانه و شیره توت منجربه افزایش کیفیت تغذیه ای پاستیل نسبت به کاربرد هر یک به تنهایی می شود.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 24

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 3 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1403
  • دوره: 

    19
  • شماره: 

    1
  • صفحات: 

    109-123
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    24
  • دانلود: 

    6
چکیده: 

1سابقه و هدف: افزایش مدت زمان نگهداری و ایمن نگهداشتن مواد غذایی همواره از مهم ترین دغدغه های محققان صنعت مواد غذایی بوده و مطالعه حاضر با هدف تهیه فیلم ژلاتین حاوی پروبیوتیک های لاکتوباسیلوس رامنسوس(Lactobacillus rhamnus) و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس(Lactobacillus acidophilus) و بررسی اثر آن در فیله ماهی کپور (Cyprinus carpio) با بهبود فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آن طی نگهداری در دمای یخچال به مدت 9 روز انجام شد. مواد و روش ها: تیمارها شامل نمونه های کنترل، فیلم، فیلم حاوی لاکتوباسیلوس رامنسوس، فیلم حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و فیلم حاوی ترکیب دو باکتری پروبیوتیک تهیه شده سپس نمونه ها در کیسه های استریل پلی اتیلنی در شرایط آزمایشگاه بسته بندی و به مدت 9 روز در دمای یخچال نگهداری و هر 3 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. در روزهای ارزیابی، زنده مانی پروبیوتیک ها و شمارش باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و همچنین فاکتورهایpH ، میزان بازهای ازته فرار (TVB-N)، اندیس پراکسید (PV) و تیوباربیتیوریک اسید (TBARS) مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته ها : نتایج زنده­مانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس نشان داد در تیمار فیلم ژلاتین و تیمار فیلم ژلاتین حاوی دو باکتری پروبیوتیک در روز آخر به ترتیب log cfu/g 88/7 و log cfu/g 71/6 و زنده­مانی باکتری لاکتوباسیلوس رامنسوس نیز در تیمارهای ذکر شده به ترتیب log cfu/g 03/7 و log cfu/g 01/6 کاهش یافت. فیلم های حاوی پروبیوتیک نسبت به گروه کنترل و گروه فیلم بدون پروبیوتیک رشد استافیلوکوکوس اورئوس در فیله های ماهی کپور را به خوبی کنترل کردند. طبق نتایج، آزمون های شیمیایی نیز روند افزایشی داشتند و تغییرات آنها در فیله های ماهی کپور تیمار شده فیلم های حاوی پروبیوتیک به صورت معنی داری نسبت به گروه کنترل و گروه فیلم بدون پروبیوتیک کمتر بود (05/0>P). نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد، فیلم ژلاتین حاوی پروبیوتیک خاصیت ضدمیکروبی مناسبی علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس داشته و می توانند در کنترل رشد پاتوژن ها و حفظ خواص حسی ماهی و محصولات غذایی موثر باشند.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 24

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 6 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
اطلاعات دوره: 
  • سال: 

    1403
  • دوره: 

    19
  • شماره: 

    1
  • صفحات: 

    125-139
تعامل: 
  • استنادات: 

    0
  • بازدید: 

    46
  • دانلود: 

    3
چکیده: 

1سابقه و هدف: درک عوامل مؤثر بر انتخاب های غذایی سالم برای کودکان و نوجوانان از جمله چالش های مهم در حوزه بهداشت عمومی است. این چالش ها با توجه به تأثیر بسزایی که تغذیه مناسب در دوران کودکی و نوجوانی بر رشد و توسعه دارد، اهمیت ویژه ای دارند. هدف اصلی این پژوهش انجام مطالعات با رویکرد بازاریابی اجتماعی برای بررسی رابطه میان تئوری های بازاریابی اجتماعی و الگوهای مصرف غذایی کودکان و نوجوانان می باشد. مواد و روش ها: این مرور سیستماتیک بر اساس دستورالعمل PRISMA انجام شد. جستجوی جامع و یکسانی در هر یک از سه پایگاه PubMed، Scopus و  Web of Science تا اردیبهشت ماه 1402 انجام شد. تنها مقالات به زبان انگلیسی مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین، برای اینکه هر گونه مطالعه مرتبط از دست نرود، تمام فهرست های مرجع مطالعات و بررسی های مرتبط به صورت دستی جستجو شد و 247 مقاله مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها : در نهایت، این مطالعه 10 مقاله مداخله ای از نوع تجربی و نیمه تجربی، با استفاده از رویکرد بازاریابی اجتماعی در حوزه انتخاب غذایی در کودکان و نوجوانان را، شناسایی کرد که مطالعات در مناطق و کشورهای مختلف دنیا انجام شده است. مطالعات بررسی شده نشان می دهند استراتژی های بازاریابی اجتماعی تأثیر مثبتی بر رفتار غذا خوردن، سلامت، فعالیت بدنی و ترجیحات کودکان دارند. تبلیغات تلویزیونی بر رفتار غذایی و سلامتی تأثیر منفی داشته، اما برنامه های آموزش تغذیه مبتنی بر مدرسه و بازاریابی اجتماعی می توانند موجب بهبود عادات غذایی کودکان گردد. نتیجه گیری: طبق یافته های پژوهش حاضر استفاده از تکنیک های بازاریابی اجتماعی می تواند فعالیت بدنی را افزایش داده و به ترویج انتخاب های غذایی سالم تر و سلامتی کمک کند. همچنین، شخصیت های کارتونی در بازاریابی ترجیحات غذایی کودکان تأثیر مثبتی دارند. لذا استفاده از این مدل جهت ارتقا فعالیت های سلامت محور توصیه می گردد.

آمار یکساله:   مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید 46

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesدانلود 3 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesاستناد 0 مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمرجع 0
telegram sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
twitter sharing button
email sharing button
email sharing button
email sharing button
sharethis sharing button